Hrle iz grupe Soma Dollara: “S Mineom i Anom Rucner snimio sam himnu ZOO vrta”  

Zlatan Hrle iz grupe Soma Dollara govori o projektu čija je namjena prikupiti sredstva za nastambu za žirafu u zagrebačkom ZOO vrtu.
Zlatan Hrle iz hip hop sastava Soma Dollara odlučio je dati još jedan glazbeni doprinos svom gradu. I to opet u humanitarne svrhe. Nakon suradnje s Mirom Ungarom na pjesmi „Zagreb i ja, šmekera dva, za Centar Vinko Bek, napravio je „ZOO Song. Radi se o prikupljanje sredstava za izgradnju „Afričke savane, nastambe za žirafu koja bi nakon 60 godina ponovno trebala postati stanovnica zagrebačkog zoološkog vrta.
Zlatan Hrle se iz ljubavi prema svom gradu počeo glazbeno profilirati kao čovjek koji pjeva o Zagrebu ili o dijelovima Zagreba. Nakon što je sa Željkom Malnarom napisao pravu himnu svog kvarta, Pešćenice, „Dobro jutro, Pešćenica, čiji su stihovi preko grafita postali dio urbane kulture tog nekadašnjeg radničkog kvarta, prošle godine napravio je duet s Mirom Ungarom.
Pjesma „Zagreb i ja, šmekera dva označila je novu fazu njegove karijere jer je odlučio baviti se glazbom isključivo iz hobija. Sav prihod pjesme odlučio je donirati slijepoj djeci iz Centra Vinko Bek. „Sve je započelo time što smo dijelove spota za pjesmu Zagreb i ja, šmekera dva snimali u Zoološkom vrtu. Ravnatelju Damiru Skoku svidjela se pjesma pa smo dogovorili sastanak. Ideja je bila da napravimo jingle za Zoološki vrt. Jingle se postupno produljivao, a na kraju smo lupili šakom o stol i rekli da ćemo napraviti pjesmu, rekao je Hrle za Zagreb News.
Pjesma je svojevrsna himna Zoološkog vrta. „To još nema nitko, koliko znam niti jedan zoološki vrt nema svoju pjesmu koja nije reklama.
Na pjesmi je surađivao s pjevačicom Renatom Končić Mineom i violončelisticom Anom Rucner. Suradnja se pokazala kao pun pogodak. „Djevojke su pokazale velik trud i uložile mnogo vremena, unatoč svim drugim obvezama koje imaju. Zaista se dobro slažemo i nadopunjujemo.
Hrle je tekst napisao još prije Božića, a inspiracija za tekst bila mu je tajni život životinja u Zoološkom vrtu. „I on je zaista zabavan, napisan je tako da ga vole sve generacije, na to sam morao jako paziti, nisam htio otići  u dječju pjesmu. Glazba je, kako kaže, ozbiljna, prava reperska s jakom podlogom. „Nadam se da će pjesma postati uspješnica.
Hrle se nada da će pjesma biti dobro prihvaćena na svim radijskim stanicama. „Napravili smo jedan, kako su već rekli, spoj nespojivog, ali zapravo u današnje vrijeme nespojivih stvari nema, zaista svašta se može napraviti i ovo je jedan dobar spoj pjesme koji će uskoro ugledati svjetlo dana.
Pjesma će uskoro doživjeti svoju premijeru i objavit će je Croatia Records. Sa spotom će još malo pričekati da se priroda još više zazeleni kako bi spot bio prepun boja.
Potaknut pandemijom, napisao je i drugu pjesmu o Zagrebu „Zagreb i ja, šmekera dva s Mirom Ungarom. „Fenomenalno je odradio svoj dio posla i pjesmi dodao taj starogradski štih.
Miro Ungar ga je kontaktirao prije pandemije i tražio dozvolu da njegovu pjesmu „Zagreb Amerika u malom izvodi u njegovu cabaretu Kontesa. „Kako sam se zbog pandemije i potresa ponovno primio olovke i pisanja, Miro Ungar mi je bio prvi odabir za suradnju na mojoj novoj pjesmi i zbilja nisam pogriješio.
Cilj pjesme mu je bio podizanje morala građanima nakon teške godine
„Pokušao sam stihom Potres ga tuče, potres ga ruši, al nema šanse Zagreb da sruši udahnuti malo nade svim Zagrepčanima i vjerujem da sam u tome uspio. Hrle je zadovoljan uspjehom svoje pjesme, pogotovo jer je to pozitivna i humanitarna priča. Pjesma se solidno puštala, čak i po regiji, ali začudilo ga je to kako pojedine radijske postaje u Zagrebu imaju potpunu zabranu puštanja repa, što je žalosno i neshvatljivo.
Hrle kaže da je gradska hip hop scena nekada bila jaka, ali da se to promijenilo. „Nevjerojatno je kako Hrvatska nije nimalo prihvatila hip hop scenu. Svugdje drugdje živi hip hop i ne možete naići na top listu koja među prvih deset pjesama nema hip hop ili rap izvođače, ali kod nas, osim iznimki poput The Beat Fleet koji su ipak više pop sastav, i Vojka V, ništa. Oni imaju svoj uski krug publike koji se uglavnom ne širi.„
„Ljubavne tužaljke ili ljubavne veselice, to prolazi ali ljudi imaju averziju prema hip hopu i povezuju ga s negativnim stvarima. Sigurno je za to dosta kriv američki gangsterizam koji je promovirao hip hop, ali to je vrsta umjetnosti, u spotu glumite i to je takav izričaj.
Radeći na pjesmi „Zagreb Amerika u malom sa Stjepanom Jimmyjem Stanićem došao je na ideju o trilogiji o Zagrebu. Ideja je bila da svakih 15 godina napravi novu pjesmu o gradu. „Zagreb i ja šmekera dva nastavak je te ideje.
 Na nastavku trilogije namjerava surađivati s, kako kaže, možda najboljom zagrebačkom pjevačicom ikad Ninom Badrić. Mislim da ćemo biti dobar duet i da ćemo napraviti dobru pjesmu o Zagrebu.
Za posljednju pjesmu trilogije Hrle se nada nekim novim elementima u gradu koje će moći opjevati. „Kad sam bio klinac, mislio sam da će se mnogo toga promijeniti, ali nije. Mislio sam da ćemo za 15 godina imati metro, Zagreb Eye i da ću imati o čemu pjevati. Imamo fontane, ali treba mi novi materijal, da ne pjevam samo o zgradama i rubnim kvartovima, zaključio je Hrle.

Komentiraj