Hrana za živce: Umjesto čipsa grickajte bademe, umjesto žestice pijte kamilicu

Autor:

Pixabay

Prehrana igra važnu ulogu u zdravlju živčanog sustava i održavanju mentalnog zdravlja. Iako postoje različiti načini ublažavanja tjeskobe, uključujući tjelovježbu, terapiju i lijekove, jeste li znali da određena hrana također može igrati ulogu u smirivanju živaca.

Određene namirnice bogate su nutrijentima koji hrane živce i blagotvorno djeluju na njih te na taj način pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti. Predstavljamo vam nekoliko namirnica koje su melem za živce.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži antioksidanse koji su dobri za moždane stanice te L-triptofan, neurotransmiter koji opuštajuće djeluje na mozak. Također sadrži magnezij, mineral koji smiruje živce i opušta mišiće.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Priya Taparia – Flavourful Food (@flavourfulfoodz)

Kamilica

Čaj od kamilice prirodno je sredstvo za smirenje koje pomaže u relaksaciji uma i tijela. Dokazano ublažava nemir i poboljšava kvalitetu sna, zbog čega se preporučuje kamilicu piti prije odlaska na počinak.

Punomasna riba

Vrste ribe poput lososa, haringe i tune obiluju zdravim masnoćama (omega-3 i omega-6 masnim kiselinama) koje imaju antiupalni učinak na organizam te poboljšavaju raspoloženje.

Banane

Banane su izvrstan izvor kalija, minerala koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Iako visoki krvni tlak nazivamo tihim ubojicom jer u velikom broju slučajeva ne pokazuje simptome, kod nekih ljudi može izazvati nemir. Banana podiže raspoloženje već samom svojom pojavom. Naime i boje utječu na našu psihu, a žuta je nedvojbeno ona koja nas “diže”.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su dobar izvor zdravih masnoća, vitamina E i magnezija, a svi oni mogu pridonijeti boljem raspoloženju. Stoga, ako već nešto morate grickati, umjesto čipsa grickajte bademe i orahe.

Probiotici

Jogurt, kiselo mlijeko, kiseli kupus i ostale fermentirane namirnice blagotvorno djeluju na zdravlje crijeva jer obiluju dobrim bakterijama.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Veroni, a objavljeno u znanstvenom časopisu Nature, pokazalo je da svakodnevna konzumacija probiotika značajno utječe na poboljšanje raspoloženja, kvalitetu sna te zdravlje živaca.

Prehrana je samo jedna od kockica mozaika koji će podržati psihičko zdravlje. Tu su još i svakodnevna tjelesna aktivnost, kvalitetni međuljudski odnosi, dobar san, hobi koji vas ispunjava, duhovnost, a po potrebi i razgovor sa stručnom osobom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.