Patrik Macek/Pixsell

HND osudio namjeru tehničke Vlade da produlji v.d. mandat vodstvu HRT-a

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u nedjelju je u priopćenju osudilo namjeru tehničke Vlade da produlji v.d. mandat vodstvu Hrvatske radiotelevizije (HRT).

“Na taj način pokušava se sačuvati postojeće stanje na HRT-u do parlamentarnih izbora, pa i mjesecima nakon njih, kako bi se već i do sada učinjena ogromna kadrovska i programska šteta dodatno uvećala, što je besramna zloupotreba političke moći na štetu hrvatskih građana”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković.

U priopćenju HND pojašnjava kako je na dan stupanja na snagu odluke o samoraspuštanju Hrvatskog  sabora, Vlada RH odlučila uredbom sa zakonskom snagom izmijeniti odredbu Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji tako da se propisani rok trajanja za obavljanje dužnosti vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a produlji sa šest mjeseci na godinu dana.

No, iako predloženu uredbu Vlada u odlasku u obrazloženju takvog postupka prikazuje neophodnom za održavanje vitalnih funkcija HRT-a kao javnog medijskog servisa nije smatrala potrebnim javno se tim povodom obratiti građanima Hrvatske. Naime, namjeru da produlji mandat sadašnjem v.d. Glavnom ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću na dodatnih šest mjeseci, kada mu u rujnu istekne onaj kojega mu je dao Hrvatski sabor, moguće je saznati jedino iz prijedloga uredbe objavljenoga na Vladinoj web stranici e-Savjetovanja, napominju iz HND-a.

Također, dodaju, tim prijedlogom Vlada koja je ‘pala’ u Hrvatskom saboru ignorira mišljenje Nadzornog odbora HRT-a čiji je predsjednik Šenol Selimović ustvrdio kako je, nakon isteka mandata v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića, početkom rujna, “jedina zakonska mogućnost postavljanje privremenog upravitelja koji će voditi poslovanje do imenovanja novog glavnog ravnatelja temeljem javnog natječaja, odnosno kada se konstituira novi saziv Hrvatskoga sabora”.

“S obzirom na ponašanje ove Vlade prema HRT-u kao prema ratnom plijenu koji se umjesto javnog medijskog servisa svih građana pretvara u udarno sredstvo rigidne kulturne revolucije ideja da bude produljen mandat v.d. Glavnog ravnatelja koji bespogovorno ispunjava takve političke zahtjeve zapravo ne treba čuditi”, zaključuje HND u priopćenju.

Komentiraj