HND I SNH: “Politički odgovorno od ministra Kujundžića bi bilo da da ostavku”

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske održali su u petak konferenciju za novinare nakon jučerašnjeg napada na novinarku Slobodne Dalmacije.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko govorio je o odgovornosti institucija i njihovoj šutnji. Također je istaknuo kako HND i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pružaju svu podršku i pomoć kolegici Andrei Topić te je istaknuo kako se isključuju još jedan prosvjed ako se ovakve stvari nastave.

Maja Sever iz SNH istaknula je kako slučaj kolegice Topić pokazuje trend pogoršanja položaja novinara. “Slučaj kolegice Andree Topić pokazuje trend pogoršanja položaja novinara i uvjeta u kojima novinari rade. Novnari su sve češće izloženi pritiscima, zastraživanjima i napadima prilikom obavljanja posla”, poručila je Sever.

Dodala je da upozoravaju na šutnju institucija o čemu su i ranije govorili. “Svi smo u objavljenom videu vidjeli da u autu sjedi mlada djevojka, sama, da joj oni sjede na haubi, cere joj se u lice i viču da ne smije snimati. Ja ne znam jesu li institucije, ministarstvo ili njihova služba za informiranje pogledali taj video prije nego što su poslali priopćenje. U svakom slučaju teško je bilo pomisliti da su opasni lopovi uhvaćeni na djelu jer je u autu sjedila novinarka koju je jedan od napadača i prepoznao”, rekla je Sever.

Apelirali su na institucije da osiguraju sigurnost rada novnara. Pozvala je poslodavce i nakladnike da ne štede nauštrb sigurnosti novinara.

“Pozvala bih i poslodavce i nakladnike da osiguraju sigurnost rada novinara. Smatram da je ovo jako dobar primjer da kada novinar ili novinarka idu na zadatak koji bi mogao biti riskantan i u kojem bi mogli imati neugodnosti, da ušteda nije prioritet. Novinar ili novinarka na ovakve zadatke trebaju ići s kolegom fotografom”, rekla je.

Potpredsjednica HND-a Danka Derifaj rekla je da su novinarke prije svega žrtve maltretiranja. Također je kazala kako bi od ministra Milana Kujundžića politički odgovorno bilo da da ostavku.

“Podcrtala bih ovo što su kolege govorili o atmoseferi. Mjesecima svjedočimo vrijeđanjima, uvredama novinarima kada postavimo pitanje, a javnost ima pravo znato. Naš posao je da propitujemo. U ovoj konkretnoj situaciji politički odgovorno bi od ministra Kujundžića bilo da da ostavku upravo zbog ovog napada na našu kolegicu i da time pokaže da ne podržava takvo ponašanje”, rekla je.

Novinarka Slobodne opisala jučerašnji napad

ZOVKO: “U državi je stvoreno ozračje da su novinari krivi za sve”

Komentiraj