Anto Magzan/PIXSELL

HGK Vrijednost građevinskih radova porasla sedmo tromjesečje zaredom

U trećem tromjesečju ove godine vrijednost izvršenih radova poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih iznosila je 3,5 milijardi kuna, što je 1,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a time je nastavljeno jačanje građevinskog sektora već sedmi kvartal zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je u trećem tromjesečju vrijednost radova na zgradama porasla za 4,7 posto, ali je istodobno zabilježen pad vrijednosti radova na ostalim građevinama za 1,3 posto.

Kako se rast vrijednosti građevinskih radova na godišnjoj razini protegao na posljednjih sedam kvartala, učvrstio se trend rasta građevinske aktivnosti, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na izvješće DZS-a.

No, navode i da optimizam donekle ublažava činjenica što se nakon prvog kvartala 2015. godine rast vrijednosti građevinskih radova postupno usporava, prvenstveno zbog snižene dinamike rasta vrijednosti radova na zgradama.

Rast vrijednosti izvršenih radova popraćen je još snažnijim porastom novih narudžbi. U trećem su kvartalu nove narudžbe ukupno iznosile 4,3 milijarde kuna, što je 10,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Pritom je vrijednost novih narudžbi za zgrade smanjena za 5,6 posto, što je prvo smanjenje nakon prvog kvartala 2015. godine, dok je vrijednost narudžbi za ostale građevina porasla za 26,4 posto, navodi se u analizi HGK, objavljenoj u srijedu.

Nakon četiri kvartala uzastopnog međugodišnjeg pada vrijednosti novih narudžbi za ostale građevine, u posljednja se dva kvartala bilježi njihov zamjetan rast što sugerira vjerojatno dinamiziranje izgradnje infrastrukturnih projekata u idućem razdoblju.

Ukupno je u prvih devet mjeseci ove godine vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima iznosila 9,9 milijardi kuna, što je 3,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U strukturi vrijednosti radova u devet ovogodišnjih mjeseci radovi na zgradama sudjelovali su s 44,4 posto, dok se na ostale građevine odnosilo 55,6 posto ukupne vrijednosti radova, navode analitičari HGK.

Od toga 32,1 posto odnosilo se na prometnu infrastrukturu, 19,8 posto na cjevovode, komunikacijske i energetske vodove, 2,4 posto na složene građevine na industrijskim prostorima te 1,3 posto na ostale građevine.

Podaci za prvih devet mjeseci ove godine i dalje su povoljni, poručuju analitičari HGK, jer je ukupna vrijednost novih narudžbi povećana za 10,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu su narudžbe za zgrade povećane za 6,2 posto, a narudžbe za ostale građevine za 14,2 posto.

U okolnostima planiranog ubrzanja gospodarskog rasta, stimulativnijih poreznih rješenja, povećanog korištenja sredstava iz fondova EU te stoga povećane investicijske aktivnosti privatnog i javnog sektora očekuje se nastavak pozitivnih tendencija u građevinskoj aktivnosti što sugeriraju i podaci o kretanju građevinskih dozvola i novih narudžbi građevinskih tvrtki, navode analitičari HGK.

“Ohrabruje nastavak pozitivnih tendencija rasta građevinske aktivnosti koja se sada proteže već sedam posljednjih kvartala, s time da je u prvih devet mjeseci rast, na godišnjoj razini, iznosio 3,4 posto. Očekujemo daljnji rast građevinske aktivnosti, što sugeriraju podatci o kretanju građevinskih dozvola i novih narudžbi građevinskih tvrtki”, zaključuje Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Komentiraj