HGK: Promet u trgovini na malo već šesti mjesec bilježi trend godišnjeg rasta

[quote_box_center]

  • U veljači je realni promet bio 1.9 posto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine
  • Razina realnog prometa u veljači manja je za oko 20 posto u odnosu na veljaču 2008.godine
  • Iz podataka Eurostata o prometu u trgovini na malo za siječanj ove godine vidi se nastavak pozitivnog godišnjeg trenda koji traje od kolovoza 2013. godine

[/quote_box_center]

Realni promet u trgovini na malo od kolovoza prošle godine kontinuirano bilježi trend godišnjeg rasta, što je zadnji put zabilježeno u 2011. godini, piše HGK.

U veljači je realni promet bio 1.9 posto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Na taj je rast utjecalo realno povećanje neto plaća kao rezultat promjene poreza na dohodak.

Police trgovina
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

 

Unatoč pozitivnim kretanjima na godišnjoj razini ipak je razina realnog prometa u veljači manja za oko 20 posto u odnosu na veljaču 2008.godine. Razlog tome je smanjene kupovne moći stanovništva zbog dugogodišnjih negativnih kretanja na tržištu rada.

U prva dva mjeseca ove godine realni je promet, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku bio oko 2 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani i oko 19 posto manji u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Iz podataka Eurostata o prometu u trgovini na malo za siječanj ove godine vidi se nastavak pozitivnog godišnjeg trenda koji  traje od kolovoza 2013. godine.

Tako je u siječnju ove godine promet u EU realno bio 4 posto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najbrža dinamika rasta u posljednjih desetak godina.

Komentiraj

Source:NACIONAL