Zagreb News
Decoration icon

otpad

Herman: ‘To što je Tomašević predstavio je saniranje medijske štete, model odvoza otpada doživio potpuni fijasko’

Autor:

04.10.2023., Zagreb - Stara gradska vijecnica. Uoci sjednice gradske skupstine odrzana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali potpredsjednik zagrebacke Gradske skupstine Mislav Herman i clanovi Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman osvrnuo se na sedam novih mjera zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića za poboljšanje modela prikupljanja otpada u Zagrebu, istaknuvši da gradonačelnik s njima sanira medijsku štetu jer je model potpuni fijasko. 

“Ovo nije novi model, ovo je novi, skuplji način naplate odvoza otpada i doživio je potpuni fijasko. Ono što je predstavio Tomašević jučer su mjere za saniranje medijske štete”, istaknuo je Herman na konferenciji za medije kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a u Gradskoj skupštini.

Osvrnuo se i na odluku da će grad financirati izgradnju tipiziranih bokseva u Zagrebu, istaknuvši da je to bio HDZ-ov amandman na prijedlog gradskog proračuna za 2023. godinu, za koji je rekao da mu je žao što nije bio prihvaćen.

Možemo ustavnom tužbom stopira europski novac 

Osvrnuo se i na zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa da se osnivačka prava bolnica u vlasništvu jedinica lokalne samouprave prebace na državu. Ta je točka na dnevnom redu sjednice Skupštine u četvrtak, jer se gradska vlast protivi da država preuzme kontrolu nad Kliničkom bolnicom Sveti Duh.

“Prenošenje osnivačkih prava nad općim bolnicama nije politička odluka, to je alat kojim se želi urediti sustav koji uistinu treba urediti”, istaknuo je Herman.

Tomašević: “Uvodimo sedam novih mjera za otpad u Zagrebu”

Prijenos osnivačkih prava uvjet je EU za isplatu sredstava iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost od 375 milijuna eura, a stranku Možemo optužio je da taj novac tužbom “zapravo uskraćuje hrvatskim bolesnicima”.

Istaknuo je i kako je u posljednje tri godine, iz državnog proračuna u Sveti Duh otišlo 27 milijuna eura, koje je država uložila u saniranje dugova.

Herman se osvrnuo i na činjenicu da je Možemo u ponedjeljak izgubilo kontrolu nad Vijećem gradske četvrti Novi Zagreb Zapad. Vijećnik Zdenko Gržin, izabran s liste Možemo, postao je nezavisan i priklonio se HDZ-u i Stranci rada i solidarnosti, koja sada ima većinu.

“Zanimljivo je u čitavoj ovoj situaciji jest da se pobudio trend o kojemu jako dugo govorimo”, rekao je Herman i poručio kako je ovo Gržin promijenio stranačke boje očito nezadovoljan načinom na koji Možemo vodi grad.

Povećanje paušala za iznajmljivanje apartmana nepošteno

Zastupnik HDZ-a Mario Župan kritizirao je povećanje paušalnog iznosa poreza za najam turističkog smještaja u Zagrebu, koji se sa 40 eura godišnje u Zagrebu te 20 eura za ostala naselja, povećava na 200 eura po krevetu godišnje, neovisno koliko se iznajmljuje i gdje je apartman.

Poručio je i da je Odluka o najmu stanova, koja se nalazi na dnevnom redu sjednice u četvrtak, nepoštena prema građanima Zagreba, jer će, tvrdi, i strani državljani moći unajmljivati stanove po povlaštenoj cijeni nakon tri godine boravka u Zagrebu.

“Po nama, bez obzira što smo EU, da se krivo ne shvatimo, to nije pravedno i pošteno prema građanima Zagreba koji su tu rođeni i žive”, smatra Župan.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.