HDSSB: Hrvatska treba zauzeti čvršći stav prema Srbiji

Autor:

22.12.2015., Zagreb - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic odrzala je cetvrti krug konzultacija s celnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima u Uredu predsjednice na Pantovcaku. Dragan Vulin. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, predstavljajući u subotu u Vukovaru program koalicije HDSSB-HKS za parlamentarne izbore, poručio je da Hrvatska mora zauzeti čvršći stav prema Srbiji posebno u svjetlu činjenice da ta zemlja pregovara o ulasku u EU.

„Republika Srbija ne može nastaviti pregovore niti postati članicom EU dok se ne riješe otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije“, rekao je Vulin.

Pojasnio je da pri tome posebno misli na rješavanje pitanja nestalih, na ratnu odštetu kao i na problem 9.000 hektara hrvatskoga zemljišta preko Dunava koje Hrvatska još ne kontrolira.

Vulin je naglasio da se hrvatsko vodstvo ne smije ponašati sluganski niti prema Bruxellesu niti prema Beogradu niti dopustiti „da se s Hrvatskom briše pod“.

Koalicija HDSSB-HKS zalagat će se da se Ministarstvo poljoprivrede preseli u Slavoniju što bi Slavoncima donijelo između 2.000 i 3.000 radnih mjesta, rekao je Vulin istaknuvši i korist od poreza i doprinosa na plaće koje bi u tom slučaju ostajali Slavoniji, a ne Zagrebu kao sada.

Biračima je rekao da ne nasjedaju na obećanja o stotinama tisuća novih radnih mjesta i podsjetio da je kod zadnjeg izglasavanja proračuna jedinom HDSSB sa šest amandmana tražio dodatnih oko 180 milijuna kuna za Slavoniju, a što je odbijeno.

Predsjednica HKS-a Ruža Tomašić govoreći o programu koalicije posebno je istaknula da se zalažu za povećanje porodiljske naknade za drugih šest mjeseci i osiguravanje porodiljske naknade do kraja radnog vijeka za majke s četvero i više djece.

„Trebaju nam mjere za demografsku obnovu, ukoliko se nešto ne poduzme Slavonija će za 20 godina biti iseljena, zemlja u stranom vlasništvu, a preostali stanovnici postat će najamni radnici“, rekla je Tomašić.

Istaknula je  da novca za mjere demografske obnove ima, podsjetivši na sredstva koja se izdvajaju za financiranje udruga koje, kako je rekla,  samo „blate ugled Hrvatske po svijetu“.

Čelnici koalicije komentirali su i jučerašnje uhićenje navodnog hrvatskog špijuna u Beogradu.  Vulin je ocijenio da je riječ o nastavku pritiska Srbije na Hrvatsku, a podsjetio je i na nedavno uhićenje u Srbiji posve nedužnog hrvatsko državljanina.

Tomašić smatra da ukoliko je doista riječ o uhićenju hrvatskog špijuna u Beogradu, onda hrvatske sigurnosne službe loše rade svoj posao.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)