HARADINAJ ‘Prekrajanje granica i razmjena teritorija poziv na nove tragedije’

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu, rekao je u subotu u Dubrovniku kosovski premijer Ramush Haradinaj u vrijeme kada se aktualizira tema razmjene teritorija između Srbije i Kosova, a za poštivanje postojećih granica izjasnio se i njegov hrvatski kolega.

U svome govoru u uvodnom dijelu današnje konferencije snažnu poruku protiv promjena granica odaslao je kosovski premijer.
“Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu i moglo bi izazvati nestabilnost i potkopati dugoročna politička i sigurnosna ulaganja u mir na Kosovu i u regiji”, rekao je Ramush Haradinaj.
Za očuvanje postojećih granica izjasnio se i hrvatski premijer.
“Poruke koje smo danas poslali jest da se trebaju poštivati granice, da bilo kakvi potresi koji bi mogli dovesti do destabilizacije u našem susjedstvu nisu dobri i stoga moramo voditi računa da postoje neka temeljna načela iza kojih stojimo i kao država i međunarodna zajednica”, rekao je u izjavi novinarima.
Službeni Beograd i Priština vode dijalog pod okriljem Europske unije, a od nedavna je u sklopu tih pregovora aktualna tema razmjene teritorija s većinski srpskim odnosno albanskim stanovništvom.
Plenković je za nedavnog posjeta Berlinu rekao da se zauzima  za poštivanje teritorijalnog integriteta i da treba biti vrlo oprezan s promjenom granica koje je nakon raspada bivše Jugoslavije potvrdila Badinterova komisija 90-ih.
Službeni Beograd i ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručili su hrvatskom premijeru da nije on taj koji će određivati granice Srbije, no Plenković nije usamljen u obrani granica bivših država, jer mnogi u Europi strahuju da bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju zahtjevima i drugih zemalja za promjenom granica.
Ni njemačka kancelarka Angela Merkel ne podržava promjene granica, no službeni Wahington nedavno je poručio da  SAD „neće stajati na putu“ takvoj vrsti dogovora i uzajamno prihvatljivom rješenju za obje strane „ako se uspiju o tome dogovoriti“.
U izjavi novinarima nakon govora kojim je otvorio 13. Dubrovnik forum, premijer Andrej Plenković je ocijenio da su teme ovogodišnje međunarodne konferencije koja se tradicionalno bavi aktualnim temama dobro pogođene.
Kad je riječ o susjedstvu aktualna je potpora Hrvatskoj kao najzadnjoj članici Europske unije da svojim iskustvom omogući i napredak europskih reformi ali i očuvanje mira i stabilnosti na jugoistoku Europe, rekao je još Plenković u izjavi novinarima.

Komentiraj