Halsey: “Držat ću sina za jednu ruku, a sa drugom se boriti svom snagom”

Halsey je za magazin Vogue napisala tekst o borbi za reproduktivna prava žena kako bi objasnila svoj stav o reproduktivnim pravima, otvarajući temu je li rođenje njezinog prvog sina, Endera, utjecalo na njezin pogled na to pitanje.

Tekst je napisan kao odgovor na nedavno poništenje slučaja Roe v. Wade, sudskog slučaja iz 1973. godine koji je pobačaj učinio legalnim na federalnoj razini. Početkom svibnja dokumenti koji su procurili pokazali su da je Vrhovni sud SAD-a privatno glasovao za poništavanje presude; njihova je odluka službeno stupila na snagu 24. lipnja, što znači da će američke države moći postavljati vlastite zakone u vezi s legalnošću pobačaja.

Sin Halsey, Ender, je rođen 14. srpnja 2021. nakon, kako je Halsey opisala, lijepih trudova. Objasnila je u tekstu da je pretrpjele tri spontana pobačaja prije svog 24. rođendana, od kojih je jedan rezultirao potrebom za medicinskim pobačajem kako bi spriječili da ne dođe do sepse. “Činilo se okrutnom ironijom da sam mogla s lakoćom zatrudnjeti, ali sam se borila da održim trudnoću. Osjećao se isti sterilni miris. Iste bijele plahte i uznemiravajući zvukovi piskanja i komešanja. Ali kad se Ender rodio, svijet je utihnuo. Moje tijelo, koje sam godinama mrzila zbog rutinskog ‘pobacivanja’, učinilo je sve kako treba. Prolila sam jednu jedinu suzu u iscrpljenosti nakon poroda. Suza od sreće što je moje tijelo točno znalo što mu je činiti.“

“Moje životno poglavlje spontanih pobačaja i pobačaja u tom se trenutku svelo na jednu stranicu. Jednostavno je bilo podijeljeno na ‘prije’ ovog trenutka i sve ono što će doći nakon njega. Godine krvi, boli i jada od gotovo opasnih i neželjenih trudnoća, zatim euforija željenog majčinstva.”

Halsey je ipak naglasila da rođenje Ender nije utjecalo na njezin stav o mišljenju da bi svaka osoba s maternicom trebala imati siguran, legalan i dostupan pristup pobačaju. “Zapravo, nikad se nisam osjećala snažnije zbog toga. Moj abortus mi je spasio život i omogućio mom sinu da dobije svoj. Svaka osoba zaslužuje pravo na izbor kada će, hoće li i kako doživjeti ovo opasno iskustvo koje mijenja život. Držat ću svog sina jednom rukom, a drugom ću se boriti svom snagom.”

Halsey je dugo i glasno zagovarala reproduktivna prava. Iskreno je govorila o vlastitim izazovima s reproduktivnom zdravstvenom zaštitom i već se se nekoliko puta obratila povodom slučaja Roe v Wade. Tijekom prvog nastupa na aktualnoj turneji ‘Love And Power’, prikazan je video u kojem je prikazala činjenice o važnosti sigurnog pristupa pobačajima. Potom je prikazala i sličan video u Phoenixu prošle nedjelje 26. lipnja i održala snažan govor o potrebi da svi budu aktivni tijekom političkog rata protiv reproduktivnih prava.

Kada su gore spomenuti dokumenti Vrhovnog suda procurili u svibnju ove godine, Halsey je bila među više od 150 umjetnika koji su potpisali peticiju protiv predložene, a sada već službene presude. “Poništavanje presude Roe vs. Wade označit će katastrofalan pomak u našim temeljnim pravima na tjelesnu autonomiju i reproduktivnu zdravstvenu skrb. Mi smo birači i imamo pravo i odgovornost boriti se protiv toga.”

Tijekom prošlog tjedna stotine glazbenika i drugih umjetnika se izjasnilo protiv službenog poništenja presude Roe vs. Wade. Mnogi su to učinili tijekom svojih nastupa na Glastonburyju 2022., uključujući IDLES, Billie Eilish, Lorde, Oliviju Rodrigo, Jarvisa Cockera, Phoebe Bridgers i Kendricka Lamara.

 

 

Komentiraj