Haknkrojc više nije vijest, on je postao ideološko oružje u borbama političara

Vijenci i kaktusi

Dnevnik ima početak koji zbunjuje. U prvoj vijesti su partizani dobri, odmah u drugoj su ubojice – KAO DA GLEDAMO STARU ZABAVNU EMISIJU ‘ZA SVAKOGA PONEŠTO’. Najprije Dan antifašističke borbe. Iza toga je išla vijest o ljudima, njih 447, koje su ‘partizani ubili’. Ovaj blok vijesti o narodnooslobodilačkoj borbi uskorobi se mogao naći među kuriozitetima na kraju Dnevnika

DNEVNIK

Četvrtak, HRT 1, 19.00

Svoju misterioznu ulogu, da ipak ne bude svima na usluzi, nego samo povlaštenim mušterijama, HRT-ov Dnevnik svima je večeras objasnio vrlo jasno: vijest o aktivnostima predsjednice izbacio je iz generalne najave i sakrio negdje u sredinu emisije. Ni tretman vijesti nije bio baš presjajan: pred kameru, s mikrofonom u ruci, stala je radijska novinarka Ana-Bella Leikauf i nešto odrecitirala. Sutradan u istoj emisiji bilo smo uskraćeni za povlasticu da je gledamo, a njen mlađi kolega Gordan Žvanović propustio je priliku da malo trenira govorenje u kameru, i njega se samo čulo. I danas se u dnevniku nije pojavio ni jedan policajac koji bi nam priopćio jesu li uhvaćeni počinitelji ili je istraga još u tijeku, što bi značilo da policija još traži one koji su nacrtali kukasti križ na travnjaku “Hajdukova” stadiona. Haknkrojc više nije vijest. Istisnula ga je matura, a on je postao ideološko oružje u borbama političara. HDZ i SDP preuzeli su ga od policajaca koji ni u tjedan dana nisu vidjeli nikoga na snimkama s Poljuda. Budući da taj pregled toliko traje, vjerojatno netko od njih svako prijepodne kaže ajmo sad malo gledati ono s Poljuda. Pogledaju pet minuta i odu na važnije zadatke, npr. pisati kazne. I tako svaki dan.

PETI DAN

Petak, HRT 3, 21.05

Četvero sveučilišnih nastavnika (Antonio Šiber, Nadežda Čačinović, Dean Duda, Nino Raspudić) proteklih su desetak mjeseci svakog petka komentirali tjedna zbivanja. Ovo im je zadnja emisija do jeseni. Sad im je njihova moderatorica Mima Simić predložila da komentiraju sebe. Istakao se g. Antonio Šiber koji je s pravim autoritetom znanstvenika rekao, citiramo: “Rekao bih da smo bili prilično dobri.” Ova uljuđenija varijanta narodne mudrosti “usta moja, hvalite me” izgovorena je u općem dobrom raspoloženju koje nije splasnulo ni nakon najave da će im emisija biti reprizno prikazivana svakog jutra u sedam sati. “Peti dan” se uspio ugurati u mali broj emisija, niti pet, koje ne će biti ukinute preko ljeta. I “Otvoreno”, ne zna se zašto, ići će svake večeri u deset sat na HRT 4. Bilo bi odlično i da se onaj HTV dnevnik reprizira svake večeri. To je puno blaža programska mjera od ukidanja. Ne ukidajte dnevnik preko ljeta, iako biste to mogli bez ikakvih posljedica, reprizirajte ga.

RADNA AKCIJA

Nedjelja, Nova TV, 20.45

Siromašnih ima i kod susjeda, ne samo u Hrvatskoj. Voditeljica Minea vodi nas kroz cijelu ovu licencnu humanitarnu emisiju koju imaju i druge TV, i to duže od nas. Ljudi žive u derutnim kućama, obično su to samohrani roditelji, onda dođe nasmijana Minea i šest građevinaca koji za tri-četiri dana poprave odvode, urede zidove, stave novi namještaj, naprave bolji raspored soba, a kad se stanari vrate u svoju novu kuću ili stan – veselju nikad kraja. Tu su i diskretne reklame sponzora, tako da i oni budu sretniji.

GLAZBA I GRAD

Nedjelja, HRT 1, 20.45

Kao i prošle godine, kad je to bilo prvi put, HRT je park iza Umjetničkog paviljona na Tomislavovu trgu pretvorila u prostor nemjerljivog uživanja u klasičnoj glazbi. Nastupio je Simfonijski orkestar HRT-a i počastio publiku koja je sjedila na travi pravim cjelovečernjim koncertom. Publika je bila spektakl sam za sebe, nadmašen jedino nezaboravno efektnim snimkama iz zraka (dron). Takvu raskoš emocija na licima slušatelja nemoguće je inače vidjeti na HRT-u, kao ni raskoš produkcije. Olakšavajuća okolnost za pregaoce bilo je i to što je direktni prijenos disciplina koja najbolje leži svakoj televiziji, naročito Hrvatskoj televiziji: nema potrebe za bilo kakvim iskazivanjem stava pri odabiru onog što se dogodilo, nema loših voditelja – draga naša HRT, hvala ti.

BREZOVICA: DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Ponedjeljak, HRT 1, 10.30

Nadajmo se da je ovo posljednji put da umjesto kraće vijesti, HRT u izravnom prijenosu troši devedeset minuta naše skupe struje na jeftina prenemaganja političara, čiji antifašizam nikoga ne zanima. Cijela ova govorna vježba dobro i redovito plaćanih naših vođa potrebna je samo njima. Naravno da u njihovoj uzaludnoj naknadnoj borbi protiv fašizma hrabrost nije potrebna, jer nema mrtvih i nema žrtava. Stradava samo dobar ukus, koji ionako u hrvatskom javnom životu jedva da i postoji. Jedan od brojnih podlih udaraca zadan mu je u petak, na zadnjoj sjednici sabora uoči deset dana pauze. Jednoj se zastupnici jako žurilo na taj njen peterostruko produženi vikend. Na pitanje novinarke zašto se rad prekida na deset dana, samo je preko ramena svadljivo dobacila da je skupo sazivati Sabor na jedan dan i odmaglila niz hodnik.

PODNEVNI DNEVNIK

Ponedjeljak, HRT 1, 12.00

Dnevnik ima početak koji zbunjuje. U prvoj vijesti su partizani dobri, odmah u drugoj su ubojice – kao da ne gledamo Dnevnik nego staru zabavnu emisiju “Za svakoga ponešto”. Najprije nam je objavljeno da se danas slavi formiranje prvog partizanskog odreda i da se to zove Dan antifašističke borbe i da je to super, grejt, veličanstveno. Iza toga je išla vijest o ljudima, njih 447, koje su “partizani ubili”, pri kraju rata i poslije njega, i bacili u jamu Jazovku pokraj Sošica. Ovaj blok vijesti o narodnooslobodilačkoj borbi uskoro će se naći među zanimljivostima na kraju Dnevnika, vjerujmo.

Dnevnik ima početak koji zbunjuje. U prvoj vijesti su partizani dobri, odmah u drugoj su ubojice – KAO DA GLEDAMO STARU ZABAVNU EMISIJU ‘ZA SVAKOGA PONEŠTO’. Najprije Dan antifašističke borbe. Iza toga je išla vijest o ljudima, njih 447, koje su ‘partizani ubili’. Ovaj blok vijesti o narodnooslobodilačkoj borbi uskoro bi se mogao naći među kuriozitetima na kraju Dnevnika

Komentiraj