hina

HAK: Vozači opreznije na zagrebačkoj obilaznici zbog hodočasnika

Iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) pozvali su vozače u subotu ujutro na pojačan oprez na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Popovec u smjeru Varaždina gdje će se od 07,30 sati kretati duža kolona hodočasnika pješaka.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski u Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Gorskom kotaru ponegdje ima i magle. Smanjena je vidljivost na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila, ističe HAK.

U ponedjeljak, 4. rujna, počinje nova školska godina zbog čega će u prometu sudjelovati i veliki broj djece.
Vozače iz HAK-a pozivaju na pojačan oprez u blizini škola i vrtića te ih podsjećaju da je u toj zoni brzina vožnje ograničena na 40 km/h. Roditeljima savjetujemo da prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda ponove najvažnije prometne propise (prijelaz pješačkog prijelaza, prijelaz semaforiziranih i nesemaforiziranih raskrižja…) koji su važni za njihov put od kuće do škole. Korisno je na školske torbe staviti reflektirajuće dijelove kako bi ih vozači za vrijeme kasnijih poslijepodnevnih i večernjih sati lakše uočili, posebice u uvjetima smanjene vidljivosti. Djecu podsjećamo da hodaju pločnikom ili lijevom stranom kolnika, ako su u grupi neka hodaju u koloni – jedan iza drugoga, a cestu prelaze samo preko pješačkog prijelaza i na zeleno svjetlo za pješake, no neka pričekaju da se vozila zaustave, upućuju iz HAK-a.

Zbog radova na izgradnji autoceste u Sloveniji između Ptuja i GP Gruškovje (Slovenija) moguća je vožnja u kolonama i kratkotrajni zastoji posebice za vrijeme pojačane gustoće prometa. Korisnicima savjetujemo da se pravovremeno pripreme za putovanje, uključujući i kupnju vinjeta za korištenje autocesta na području Republike Slovenije kako se ne bi dodatno stvarale gužve i zastoji.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.

Komentiraj