FaH

Hahn i Kurz: Zaustaviti ilegalni migracijski val preko Italije

Povjerenik EU za proširenje Johannes Hahn i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz rekli su u nedjelju u Beču da se nekontrolirana masovna kretanja migranata prema Sjevernoj Europi trebaju zaustaviti i da poput balkanske rute treba prekinuti migrantski tok preko Italije.

Izjavu su dali uoči petog seminara ministara vanjskih poslova Europske pučke stranke (EPP), zemalja zapadnog Balkana i istočnog partnerstva na kojem sudjeluje hrvatski šef diplomacije Miro Kovač.
“Moramo zaustaviti  ilegalna  nekontrolirana masovna  migrantska kretanja  prema Europi, zatvoriti migrantske rute i učiniti sve kako bi se migranti zadržali u regiji”, rekao je Johannes Hahn.
Nije radi se o tome da Europska unija postane “utvrda”,  nego o učinkovitom osiguranju njezinih vanjskih granica kako bi se spriječio masovni ilegalni priljev migranata u EU, rekao je Hahn te istaknuo “Samo trećina migranata koji su do sada ušli u EU su izbjeglice iz Sirije”.
“Ono što smo napravili  na balkanskoj ruti moramo učiniti i s Italijom te u Sredozemlju”, rekao je austrijski ministar Kurz.

Zauzeo se za to da se osigura pomoć izbjeglicama u Grčkoj i u zemljama njihova podrijetla.
“Naša  je obveza pomoći izbjeglicama”, rekao je Kurz.

Hahn je pozdravio tursku odluku da izbjeglice u Turskoj mogu raditi, jer će tako ostati u blizini njihove domovine.

Raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama Europske unije Kurz vidi samo izravno iz Grčke ili Turske.
Izrazio je nadu da će se na summitu Europske unije i Turkse 17. i 18. ožujka u Bruxellesu postići dogovor s Turskom o migrantima koji preko te zemlje ulaze u Uniju.
“Kretanja  izbjeglica se ne mogu potpuno zaustaviti, ali u dogovoru s Turskom i učinkovitim  osiguranjem vanjskih granica EU-a mogli bismo izbjegličku krizu staviti pod nadzor”, drži ministar Kurz.
Na petom seminaru ministara vanjskih poslova EPP-a na kojem su teme izbjeglička kriza, zapadni Balkan te istočno partnerstvo sudjeluju i bugarski ministar Daniel Mitov, ciparski Ioanis Kasovlides, ministri vanjskih poslova ili visoki državni dužnosnici iz zemalja zapadnog Balkana:  Albanije,  Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Makedonije. Sudjeluju i ministri iz zemalja istočnog partnerstva Armenije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Komentiraj