GUŠENJE MEDIJA: Turske vlasti stavile pod nadzor velike novine nesklone predsjedniku Erdoganu

FaH

– Sud u Istanbulu naredio je u petak da se veliki dnevni list Zaman, žestoki protivnik islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, stavi pod pravosudni nadzor, izvijestila je provladina novinska agencija Anadolija.

Grupaciju Zaman koja posjeduje i novinsku agenciju Ciharn, smatraju bliskom imamu Fethullahu Guelenu, koji je postao Erdoganov najljući neprijatelj nakon korupcijske afere koja je krajem 2013. privukla veliku pozornost javnosti i kompromitirala državni vrh.

Anadolija zasad ne navodi razloge uvođenja tog nadzora koji će se očitovati u imenovanju nove uprave grupacije.

Desetci novinara i radnika okupili su se ispred sjedišta Zamana u Istanbulu noseći transparente s natpisima o slobodi govora, vidljivo je iz snimaka koje su se izravno prenosile na internetskoj stranici te medijske grupacije.

Erdogan smatra da Guelen (74) stoji iza optužaba za korupciju kojima je bio na meti prije dvije godine i da je uspostavio “paralelnu vlast” s ciljem da ga se svrgne, što “guelenisti” niječu.

Nakon tog skandala turske vlasti su počele provoditi čistke u policiji i u pravosuđu i kazneno goniti osobe povezane s Guelenovom mrežom te idu protiv  njegovih financijskih interesa.

Od tada je uhićeno oko 1800 ljudi pod sumnjom da su članovi guelenističkih mreža, navode mediji bliski vladi.

Vijest o uvođenju kontrole nad Zamanom dolazi u vrijeme kada Erdoganovi kritičari upozoravaju na sve veći pritisak na oporbene medije.

Dvojici novinara oporbenog dnevnika Cumhuriyet, Canu Duendaru i Erdemu Guelu sudit će se krajem mjeseca zbog toga što su izvještavali o turskoj dopremi oružja islamističkim pobunjenicima u Siriji. Nakon tromjesečnog pritvora pušteni su, ali im prijeti doživotni zatvor.

Komentiraj