Grlić: U Hrvatskoj nema potrebe za prosvjedima protiv rasizma i policijske brutalnosti

Hrvatska je demokratska država i tolerantno društvo, pa nema razloga da se u njoj prosvjeduje protiv policijske brutalnosti i rasizma kao u američkim i drugim svjetskim gradovima, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ubojstvo crnca Georgea Floyda prilikom uhićenja u Minneapolisu pokrenulo je val prosvjeda, prvo u SAD-u, a potom i u drugim državama gdje se brutalnost američke policije povezuje sa situacijom na njihovim teritorijima, poput odnosa prema Aboridžinima u Australiji.

U Europi su veliki skupovi održani u brojnim gradovima poput Londona, Berlina i Pariza, ali i u Sofiji, Prištini i Ateni.

“Hrvatska je demokratska država s razvijenim najvišim standardima i očito nema razloga ili osnove da bi se prosvjedi održali ovdje, što na neki način sugerira činjenicu da je hrvatsko društvo tolerantno i podržava ljudska prava i vladavinu prava”, izjavio je Grlić Radman novinarima.

Dodao je da su “svi šokirani teškom scenom“ ubojstva Floyda u Minneapolisu koji je preminuo nakon što je bijeli policajac gotovo devet minuta klečao na njegovom vratu iako mu je Floyd govorio da ne može disati.

“Mi se ipak nadamo da to nije slika cijelog SAD-a s kojim i Hrvatska i Europska unija imaju zajednički sustav vrijednosti u koja uključujemo ljudska prava, nediskriminaciju po rasi, vjeri i nacionalnosti“, rekao je ministar novinarima.

Grlić Radman je u ponedjeljak sudjelovao je videokonferenciji europskih ministara vanjskih poslova u razvojnom formatu, posljednjem prije kraja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020.

Zadovoljan je jer je usvojeno pet setova zaključaka koji su dogovoreni tijekom hrvatskog predsjedanja, izdvojivši onaj o potpori mladima u vanjskom djelovanju te projekt “Tim za Europu“ kojim EU planira pomoći partnerskim zemljama u borbi protiv pandemije.

Grlić Radman je istaknuo da je u borbi protiv koronavirusa važno “djelovati zajedno, koordinirano i iskazati solidarnost“ te da je pomoć najosjetljivijim skupinama i najranjivijim zemljama “obaveza svih nas“.

Na videokonferenciji je sudjelovao i glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus koji je predstavio aktualno stanje pandemije, projekcije i ključne potrebe.

“Više je puta naglasio i zahvalio na hrvatskom predsjedanju i aktivnosti Hrvatske“, rekao je ministar.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner