Grčić: Pravi rezultati vidljivi u idućem mandatu

HNA/ Miljenko KLEPAC

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u petak da će se pravi rezultati Vladina rada vidjeti u idućem mandatu.

“Sve što govorimo već mjesecima, o tome kakve smo rezultate postigli u smislu preokreta gospodarskih trendova nakon šest godina teške krize i recesije, mislim da našim ljudima dovoljno govori da smo Vlada koja zna i može i da će se pravi rezultati našega rada tek vidjeti u idućem mandatu”, rekao je Grčić.

On je danas sudjelovao na manifestaciji “Poslovni uzlet grada Rijeke” i posjetio Brodogradilište 3. maj u kojemu je održana prezentacija poslovnih planova i rezultata Uljanik Grupe.

Odgovarajući na pitanje što je SDP u posljednje četiri godine učinio za Rijeku, naveo je ulaganja u razvoj luke, obnovu željezničke pruge i bolnice, potporu brdsko-planinskim područjima, ulaganja u sveučilište te osnivanje riječke urbane aglomeracije.

  • Govoreći o poslovnoj klimi, Grčić je rekao da u Hrvatskoj imamo ubrzane procese stranih investiranja i da mnoge tvrtke investiraju jer osjećaju da se trendovi mijenjaju.

Istaknuo je da je oko 3,8 milijarda kuna ostavljeno poduzetnicima na temelju oslobađanja od poreza na reinvestiranu dobit i da je promijenjen sustav plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji za 120 tisuća tvrtki.

Spomenuo je da se uspjelo očuvati četiri brodogradilišta te da je država putem HBOR-a podržala Uljanik s preko milijardu i pol kuna jamstava.

Tijekom intervjua “1 na 1”, u sklopu Poslovnog uzleta, Grčić je  rekao da je povećanje izdvajanja za istraživanja i znanost sa 0,7 na 1,4 posto BDP-a uvršteno u programske smjernice za idući mandat i da je to posve realno.

Ocijenio je da izvoz raste zbog integracije u EU tržište, restrukturiranja gospodarstva i oporavka brodogradnje te da se ove godine očekuju strana ulaganja od oko milijardu eura.

Grčić je potvrdio da je oko 80 posto plasmana HBOR-a ove godine išlo u investicije te da se namjerava jačati HBOR kao izvoznu banku.

Smanjenje  BDP-a koje najavljuje oporba ocijenio je nerealnim i neodrživim dodavši kako to ne znači da Vlada nije za korekciju PDV-a u nekim sektorima.

Najavio je da će prva mjera početkom sljedeće godine biti daljnje rasterećenje plaća što će, smatra, biti još jedan impuls za potrošnju.

Komentiraj