GRANIČNI PRIJELAZ SPIELFELD/ŠENTILJ: Slovenija se ne protivi ogradi koju podiže Austrija

FaH

Slovenija se ne protivi ogradi koju Austrija postavlja uz granični prijelaz Spielfeld/Šentilj kojim je do sada prošao najveći broj izbjeglica unatoč nekim mišljenjima da bi to vladi premijera Mire Cerara trebao biti poziv na buđenje.

Komentirajući u ponedjeljak početak postavljanja ograde, slovensko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je riječ o privremenoj mjeri koju je Austrija dogovorila sa Slovenijom radi boljeg usmjeravanja vala izbjeglica i migranata.
Da se ne radi ni o čemu neočekivanom čemu bi se Slovenija morala suprotstaviiti svjedoči i činjenica da Austrija na svom ozemlju uz isti prijelaz postavlja novi centar za izbjeglice, što znači da će ih nastaviti primati, ocijenili su u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.
S druge strane, oporbene stranke koje su više puta upozorile Cerara da bi se Slovenija zbog propuštanja velikog broja izbjeglica bez prave kontrole mogla naći izvan šengenske zone, tvrde da je austrijska mjera razlog za zabrinutost.
“To je alarm koji morao probuditi slovensku vladu”, kazao je za opozicijski portal “Nova24.tv” bivši ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.
Kako se ne bi izložila opasnosti da ostane izvan šengenskog prostora nakon što se formira tzv. mini-schengen o kojemu se već neko vrijeme nagađa, Slovenija bi morala pojačati kontrolu izbjeglica na granici s Hrvatskom, ocijenio je Rupel.
Smatra da bi Slovenija trebala propuštati samo migrante s putovnicom i šengenskom vizom, a Europsku uniju traži da pomogne Sloveniji nadzirati granice prema Hrvatskoj uz koju je već postavila 110 kilometara žičane ograde radi boljeg usmjeravanja migrantskog vala.

Komentiraj