HINA/Tomislav Pavlek/tp

Grabar-Kitarović pozvala na pokušaje premošćivanja podjela u Zaljevu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak u Zagrebu ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Abdullaha Bin Zayeda Al Nahyana s kojim je razgovarala o političkim i gospodarskim odnosima, a glede krize u Perzijskom zaljevu podržala je “pokušaje premošćivanja razlika i podjela”, priopćeno je iz njezina ureda.

Predsjednica je naglasila važnost razvijanja bilateralnih političkih i gospodarskih odnosa sa zemljama Perzijskog zaljeva, kao i onih Europske unije i država Zaljeva, čemu RH daje svoju potporu. Također je naglasila kako snažnijim odnosima s ovim dijelom svijeta zasigurno pridonosi i islamska zajednica u Hrvatskoj koja svojim primjerom prožetosti u društvu, života, a ne suživota, može predstavljati model za mnoge druge zemlje, kaže se u priopćenju.

Ministar Bin Zayed Al Nahyan rekao je kako u godini kad dvije države obilježavaju 25. obljetnicu diplomatskih odnosa treba razmotriti mogućnosti za jačanje ukupnih bilateralnih odnosa, a UAE i s Hrvatskom žele imati razvijene odnose kao i s nekim drugim državama u susjedstvu.

Kako je izdvojeno u razgovoru, tome će svakako pridonijeti i nedavno pokrenuta izravna zrakoplovna linija tvrtke Emirates koja povezuje Zagreb i Dubai, a koja bi, uz snažnije međusobne veze, Hrvatskoj mogla omogućiti i povećanje turističkih dolazaka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Sugovornici su razmijenili mišljenja o stanju na jugoistoku Europe i u Perzijskom zaljevu. Predsjednica Republike ponovila je snažnu potporu Hrvatske zemljama jugoistočne Europe na njihovu pristupnom putu prema Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, a što predstavlja temelj sigurnosti i stabilnosti spomenutog područja te Europske unije u cjelini”, kaže se u priopćenju te dodaje da je Grabar-Kitarović glede krize u Zaljevu “podržala pokušaje premošćivanja razlika i podjela, a što predstavlja opći interes svih država ujedinjenih u zajedničkoj borbi protiv radikalizma, ekstremizma i terorizma”.

Ministar Bin Zayed Al Nahyan naglasio je predanost svoje zemlje borbi protiv radikalizma i terorizma.

Ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazio je nadu za skorim službenim posjetom predsjednice njegovoj zemlji, dodaje se u priopćenju.

Komentiraj