Marko Prpic/PIXSELL

GRABAR-KITAROVIĆ O PLOČI U JASENOVCU: ‘Na Vladi i ministarstvu je da odrede što i kako dalje, moj stav znate’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je poručila kako je na Vladi i Ministarstvu uprave da odrede “što i kako dalje” vezano za HOS-ovu spomen ploču u Jasenovcu s ustaškim pozdravom, istaknuvši da se ta ploča ne može tek tako ukloniti ako je zakon ne zabranjuje, a Hrvatska kao pravna država mora poštivati zakone i propise.

“Ukoliko ste pravna država, onda poštujete zakone i propise. Činjenica je da je pozdrav, odnosno sam logor reguliran propisom. To je na Ministarstvu uprave i Vladi da odrede što i kako dalje. Ne možete samo tako ukloniti ploču ukoliko nju sam zakon ne zabranjuje. Znate moj stav, i što se tiče pozdrava ‘Za dom spremni’, i što se tiče svih totalitarizama kroz koje je Hrvatska prolazila posljednjih godina i držim da je dobra odluka premijera Plenkovića da se osnuje povjerenstvo”, rekla je predsjednica nakon središnjoj svečanosti obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Velikoj Gorici.

Voljela bi, kaže, da se to povjerenstvo zadrži na povijesnim i stručnim činjenicama, a ne da sve postane široka javna rasprava “u kojoj ćemo se ponovno iscrpljivati oko pitanja prošlosti”.

Potvrdno je odgovorila na pitanje misli li uskoro razgovarati s novoizabranim predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem.

“Ono što bih u ovom trenutku htjela jest da predsjednik Sabora, predsjednik Vlade i ja sjednemo zajedno. Nikako da nam se rasporedi poklope da smo u isto vrijeme u istom gradu i da se nađemo, ali mislim da je to prvi korak. Onda naravno razgovori o pitanjima o nacionalnoj sigurnosti i bitnim pitanjima koja su u ovom trenutku neophodna”, kazala je Grabar-Kitarović.

Ponovila je da najvećim problemom smatra demografiju. “Da bi zadržali mlade u Hrvatskoj potrebno je pružiti im ne samo priliku za stan i posao, već i takve društvene uvjete koji omogućavaju optimizam, vjeru u sebe i u društvo. Ukoliko je društvo podijeljeno i ukoliko se neprestance vraćamo na ideološka pitanja, mladi odlaze. Koliko je ljudima stalo do ideologije, pokazuju posljednji izbori za Sabor koji su pokazali da ljudi žele bolji život, plaće, mirovine, životni standard, školovanje i sva ona životna pitanja”, ustvrdila je predsjednica.

Komentiraj