GRABAR-KITAROVIĆ: “Nadam se da će Olimpijada 2021. biti u Tokiju”

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je nedavno izabrana u Međunarodni olimpijski odbor (MOO), nada se da će se Olimpijske igre u Tokiju održati sljedeće godine, ali drži “da bi se teško održale pred praznim gledalištima i kada može doći do masovne zaraze među sportašima”, ako se okolnosti dotad ne normaliziraju.

U intervjuu za HRT, Grabar-Kitarović objasnila je kako je, kao prva žena iz Hrvatske, postala članicom MOO-a te je iznijela planove za budućnost, jer je na prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha imenovana u Komisiju za određivanje budućih domaćina olimpijskih igara. “Odmah krećem u petu brzinu. Proučavam dokumente, dogovaram buduće online sastanke. Iako moram reći da sam lagano frustrirana što ne mogu otići negdje na lice mjesta. Prvo što bih učinila je otišla u Lausanneu i upoznala sve u olimpijskoj kući, ljude s kojima ću toliko blisko surađivati, na volonterskoj bazi. Nešto u što ulažete vlastito vrijeme, a ja ću reći i srce koje kuca za Hrvatsku, ali će i u godinama preda mnom morati kucati za svjetski sport i sportaše cijelog svijeta”, kazala je.

Nada se “medicinskom čudu” koje bi omogućilo održavanje Olimpijade u Tokiju. “Odbor koji odlučuje o budućim domaćinima je osnovan da bi došlo do ušteda i da bi postupak bio transparentniji. Odgovornost je ogromna, ali i čast. Rad odbora će biti prilično naporan. Morate detaljno razmotriti sve aspekte onoga što predlažu mogući budući domaćini Igara i treba donijeti tu odluku koja je najbolja i balansira sve argumente od političke potpore do infrastrukture. No moram priznati da se u ovom trenutku zbog epidemije ne razgovara puno o kandidaturama. Čini mi se da će se ići prema tome da se manje troši na otvaranje olimpijskih igara i slične ceremonije”, kazala je Grabar-Kitarović.

Članicom je postala na prijedlog predsjednika MOO-a, koji ju je nazvao kratko nakon završetka predsjedničkog mandata, a poznaju se još od ranije, jer je Grabar-Kitarović kao predsjednica primila Bacha na Pantovčaku. “To je bio početak naše radne suradnje, mislim da slobodno mogu reći i prijateljstva, iako nismo imali prigodu često se družiti zajedno. Ja bih uvijek našla vremena i kad sam bila u New Yorku za sastati se s gospodinom Bachom i članovima MOO-a. Puno zajedničkih razmišljanja, ideja, općenito stav prema sportu, dostupnost sporta mladima, ali i sporta kao načina razmišljanja a ne samo fizičke aktivnosti. I filozofije, kako to kaže sama olimpijska povelja: olimpizam je životna filozofija koja podrazumijeva puno toga. U smislu razvoja, ali i mira u svijetu, harmonije i ravnoteže u društvu, kvalitete volje i uma, ali i sport kao oružje koje se može i mora koristiti u okviru opće diplomacije, u zaustavljanju ratova, poznato je olimpijsko primirje, su samo neki od oblika djelovanja i ciljeva koje dijelimo gospodin Bach i ja u sportu”, kazala je bivša predsjednica.

Članstvo u MOO-u smatra “osobnim ogromnom zadovoljstvom i priznanjem”, ali i “ogromnim priznanjem Hrvatskoj kao zemlji sporta”. “Žao mi je da su prve vijesti koje su pratile objavu o kandidaturi su bile praćene više nekim financijskim aspektima, a zapravo to je puno supstantivniji posao. To nisu samo odlasci na sportska događanja nego je puno rada. Za Hrvatsku mislim da je to iznimno dobro. Kad vam stranci spominju ljude koji dolaze iz Hrvatske uglavnom spominju sportaše, rijetko ili nikada su to političari, čak i ljudi iz drugih krugova života. U ovom trenutku moramo iskoristiti sve vrijednosti sportske diplomacije i tako Hrvatsku profilirati na međunarodnoj sceni. Čak i simbolična gesta, poklonite nekome dres hrvatske reprezentacije s njegovim imenom otisnutim na leđima, mogu učiniti čuda. A zamislite tek kad krenete u neke puno značajnije akcije kao što je organiziranje međunarodnih kampova”, kaže Grabar Kitarović.

Komentiraj