Ivica Galovic/PIXSELL

Grabar-Kitarović: Hrvatska treba sustav domovinske sigurnosti

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u subotu poslije ponoći u Osijeku da je izbjeglička kriza u Osječko-baranjskoj županiji trenutno pod kontrolom, zahvaljujući tome što je zaustavljen priljev migranata preko granice, ali da zbivanja pokazuju kako Hrvatskoj definitivno treba sustav domovinske sigurnosti.

Nakon sastanka s članovima županijskog stožera Zaštite i spašavanja Grabar-Kitarović je naglasila da postoji problem nedostatka komunikacije i koordinacije onoga što se radi na terenu, što dokazuje potrebu sustavnog pristupa tom pitanju, ne samo na političkoj, već i na logističkoj razini, kako bi se organizirale sve aktivnosti.

“Nadam se da će se taj sustav uspostaviti što je moguće prije, jer je potrebno jedno koordinacijsko tijelo, koje će koordinirati aktivnosti na područjima kretanja migranata. Hrvatskoj definitivno treba sustav domovinske sigurnosti”, poručila je predsjednica.

Ocijenila je da je Hrvatska i u ovom slučaju pokazala humanu stranu, kao i u vrijeme Domovinskog rata ili rata u BiH, ističući da Hrvatska u ovom slučaju nije zemlja prvog prihvata.

“Srbija je država koja je klasificirana kao sigurna zemlja, i nema potrebe da tisuće migranata dnevno prelaze u Hrvatsku, jer mi to ne možemo apsorbirati. Moramo osigurati sigurnost naših građana i stabilnost države”, kazala je hrvatska predsjednica, dodajući da se Hrvatska sučeljava s činjenicom da dugoročno ne može brinuti o velikom broju migranata.

Ako se njihov broj u Hrvatskoj bude povećavao, a istodobno se ne budu odlazili u druge države, onda se suočavamo s krizom koju nećemo tako lako riješiti”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izvijestio je da je stanje u ovoj županiji već nekoliko sati pod punom kontrolom i u trenutku održavanja sastanka na području županije nalazilo se samo pet izbjeglica u Čepinu, a i oni će vjerovatno sutra krenuti za Zagreb.

Problematičnim smatra činjenicu da u susjednim državama i dalje postoji poprilično veliki broj izbjeglica koji preko Hrvatske žele naći put ka državama zapadne Europe, a još se ne zna hoće li granice biti otvorene i hoće li ih te države primiti.

Ocijenio je da bi se za nekoliko dana, s obzirom na stanje u drugim državama, ponovno mogao pojaviti problem velikog broja izbjeglica u Osiječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Komentiraj