Gordana Popović: ‘Osvojila sam dvije srebrne medalje i jednu broncu na svjetskom natjecanju’

Autor:

Gordana Popović

Gordana Popović, zagrebačka fotografkinja koja je na natjecanju International Pet Photographer of the Year osvojila tri medalje, otkriva zašto se specijalizirala za fotografiranje kućnih ljubimaca

Na nedavno održanom natjecanju International Pet Photographer of the Year fotografkinja Gordana Popović dobila je čak tri nagrade, za fotografije psa i dviju mačaka. Gordana Popović dala je intervju za Zagreb News.

ZgNews: O kakvom je natjecanju riječ, koga ste fotografirali?

International Pet Photographer of the Year međunarodna je nagrada utemeljena 2019. za fotografe kućnih ljubimaca i najveće je svjetsko natjecanje za profesionalno fotografiranje kućnih ljubimaca. Natjecanje okuplja brojna imena iz područja pet fotografije iz cijelog svijeta. Ove godine je čak 16 sudaca sudjelovalo u ocjenjivanju prijavljenih radova. Iz arhive svojih radova prijavila sam pet fotografija (2 mačke i tri psa) od kojih su tri nagrađene. Dvije mačke u kategoriji Portreta kućnih ljubimaca su dobile srebro, a jedan je pas iz kategorije Ljubimci i ljudi dobio brončanu nagradu.

ZgNews: Kako je došlo do toga da sudjelujete na natjecanju, koliko je bilo vaših konkurenata?

U konkurenciji je bilo više od 2000 pet fotografa iz cijelog svijeta i ovo je prvi put da sam odlučila prijaviti se. Prije svega iz osobne znatiželje kako će proći moje fotografije i na kojoj sam razini u tom velikom i šarolikom svijetu pet fotografije. Natjecanje je uključivalo i dragocjeno mišljenje o svakoj prijavljenoj fotografiji velikih sudačkih imena i to me je najviše privuklo, a mišljenje sudaca je bilo ljubazno, iskreno i ciljano.

ZgNews: Koliko dugo se bavite fotografijom?

Fotografijom u širem smislu počela sam se baviti 2009. Kako je vrijeme prolazilo, sve više počelo me zanimati upravo fotografiranje životinja. Godine 2020. odlučila sam potpuno se posvetiti profesionalnom fotografiranju kućnih ljubimaca.

ZgNews: Zašto baš kućni ljubimci? Što vam je najveći izazov kod vaših ‘’modela’’? Pretpostavljam da vam je teško reći im ‘’osmijeh’’ ili ‘’budi miran’’.

Za fotografiranje kućnih ljubimaca odlučila sam se prije svega jer je to bio neki prirodan smjer koji me vodio na mom fotografskom putu. Društvo ljubimaca prati me cijeli život, kako kod kuće, tako i u jednom periodu života i na poslu. Deset godina provela sam baveći se poslovima vezanima za udomljavanje napuštenih životinja u skloništu. Najveći izazov u fotografiranju životinja mi je upravo fotografijama zapisati tihu priču koju životinje nose u svom iskrenom pogledu, prirodnom instinktu, slobodi i svom čistom duhu. Te stvari se ne mogu požurivati i namjestiti kao što je to slučaj u, primjerice, fotografiranju ljudi. Pet fotografija posve je drukčiji vid fotografije i teško ga je uspoređivati s drugim vrstama fotografije jer uključuje osim poznavanja svjetla i tehničkog dijela, i poznavanje govora tijela životinja, njihove psihologije i ponašanja.

ZgNews: Možete li živjeti od fotografiranja, tko su vam klijenti?

Od fotografiranja, kao i od svakog drugog kreativnog posla, moguće je živjeti, ako se stvari postave na pravo mjesto. Svi će se kreativci složiti da je danas osim poznavanja svoje struke, potrebno znati i načine kako svoj rad predstaviti drugima. Tako da moj posao osim fotografiranja životinja uključuje i sate provedene u postprodukciji, osmišljavanju, planiranju i izvedbi novih projekata, pisanju tekstova te predstavljanje na društvenim mrežama, u medijima i na događanjima vezanima uz kućne ljubimce. Naši klijenti su privatne osobe koje žele ovjekovječiti uspomene sa svojim voljenim ljubimcima, uzgajivači pasa i mačaka koji žele predstaviti svoje životinje i uzgajivačnice te mala i velika poduzeća koja se bave prodajom usluga i proizvoda namijenjenima za kućne ljubimce i žele se predstaviti u najboljem svjetlu.

ZgNews: Kad ste uvidjeli da vam kućni ljubimci najbolje ‘’leže’’?

To mi je bilo jasno čim sam primila svoj prvi fotoaparat u ruke. U početku sam se bavila raznim vidovima fotografije no objektiv se uvijek nekako vraćao onima koji ne znaju glumiti, onima iskrenima i čistog duha – životinjama. U nekom trenutku tog puta uvidjela sam da je to moj poziv i potpuno se posvetila fotografiranju životinja.

ZgNews: Koliko su za fotografe važna ovakva natjecanja? Što ste naučili samo iz sudjelovanja?

Prije same prijave na ovaj natječaj nisam imala jasnu ideju o važnosti sudjelovanja. Kao što sam i ranije navela, privuklo me to što svaka fotografija dobiva komentar prestižnih sudaca koji su i sami dugogodišnji pet fotografi i u samom su vrhu te niše i to je za mene bilo najvažnije. Sada mi je potpuno jasno koliko vrijedi sudjelovati na takvim natječajima jer sam dobila iskren i objektivan osvrt na svoj rad.

ZgNews: Što vaši pobjednički radovi govore o trenutačnim trendovima? Znači li to uopće da neka pobjednička fotografija prikazuje neki trend?

Danas se u kreativnim industrijama sve ravna prema trendovima. Trendovi određuju nečiji stil vizualnog izražavanja što je u nekim nišama u redu i funkcionalno, no za druge to ne vrijedi. Vrijednost fotografije i nečijeg stila je upravo u bezvremenskom izričaju. Uvijek je lakše voditi se za već postavljenim primjerom ili trendom i to je u redu na kreativnom putu jer pomaže u pronalaženju vlastitog stila. U nekom trenutku potrebno je zakoračiti u nepoznato i pronaći vlastiti izričaj koji posljedično definira prepoznatljiv stil. Konkretno na ovome natječaju najbolje su ocijenjene fotografije koje ne prate trendove, koje nisu ponavljajuće, već prikazuju neponovljiv trenutak u vremenu koji opisuje čistoću duha životinje prikazanu na jedinstven način.

ZgNews: Što vam je najvažnije kod fotografije?

Kod nastajanja fotografije najvažnije mi je da se moji ‘’modeli’’ osjećaju ugodno i sigurno. Tada nastaju najbolji, spontani trenuci koji finalnu fotografiju čine jedinstvenom. To uključuje mnogo faktora koji trebaju biti povezani u cjelinu: svjetlo, boje, kulisa, pokret, pogled…

ZgNews: Kad biste fotografirali Zagreb, što bi vam bio najdraži motiv?

U Zagrebu imam mnoge motive koji su mi najdraži, a gotovo svi su vezani uz Gornji grad gdje sam provela svoje srednjoškolske dane, naročito dio od Mesničke, preko Štrosa do Radićeve i uži centar od Zrinjevca do HNK. Tamo su i nastale neke moje fotografije kojima je lajtmotiv – pogađate – pas.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.