Goranka Petrović: “Bolje se cijepiti sada raspoloživim cjepivom nego riskirati zarazu divljim virusom”

Igor Kralj/PIXSELL

Epidemiologinja i voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u Goranka Petrović u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije komentirala je sigurnost AstraZenecinog cjepiva te trenutnu situaciju oko cijepljenja u Hrvatskoj.

“AstraZenecino cjepivo u istraživanjima je pokazalo da pruža vrlo visoku zaštitu od teških oblika covida, onog covida koje zahtijeva bolničko liječenje i nerijetko završava smrtnim ishodom. Drugim riječima, to znači da svi koji su u istraživanju primili AstraZenecino cjepivo, nisu razvili teški oblik bolesti, nisu završili u bolnici na liječenju, pogotovo nisu umrli”, rekla je epidemiologinja i naglasila da građani koji boluju od teških oblika bolesti prije svega moraju razumijeti između čega biraju s obzirom na to da je trenutno u Hrvatskoj dostupno samo jedno cjepivo, a to je ono od AstraZenece.

“Pitanje je trebaju li se osobe cijepiti – da ili ne. Ono što je važno za napomenuti jest da je naša država inicijalno naručila najviše AstraZenecinog cjepiva, međutim, kasnije se pregovaralo i mi jesmo naručili otprilike 2,9 milijuna doza cjepiva koje se bazira na glasničkoj RNA”, kazala je Goranka Petrović te je poručila građanima da se cijepe cjepivom koje je trenutno dostupno.

“Bolje se cijepiti sada raspoloživim cjepivom. Osoba koja se odluči sada cijepiti je zaštićena, sigurno je da neće razviti teški oblik bolesti. Osoba koja se odluči ne cijepiti AstraZenecinim cjepivom svjesno preuzima rizik da će se moguće zaraziti samim divljim virusom i velik je rizik da će razviti teški oblik bolesti”, upozorila je epidemiologinja.

“Da je EMA u bilo kojem trenutku smatrala da se to cjepivo ne smije primijeniti kod osoba starije dobne skupine, onda bi tako cjepivo bilo registrirano – u dobnoj skupni od 18. do 65. godine života”, istaknula je te podsjetila da Hrvatska kao mala država i inače ima problem s nabavkom cjepiva, poput onog protiv gripe, no u tome pomaže članstvo u EU čime se ostvaruje veća pregovaračka moć.

“Zasad je primijenjeno nešto više od 99 tisuća doza cjepiva. Jednu ili dvije doze primilo je oko 60 i nešto tisuća osoba, pri čemu je dvije doze primilo 39 tisuća i skoro 21 tisuća osoba primilo jednu dozu cjepiva”, rekla je Goranka Petrović.

Komentiraj