GOOGLE PREKIDA SURADNJU S HUAWEIJEM: Postojeći korisnici mogu koristiti aplikacije

Pixabay

Krovna tvrtka Googlea, Alphabet Inc’s Google, prekida suradnju s Huaweijem, javio je Reuters pozivajući se na dobro upućeni izvor.

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje telefona koji imaju Android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama. Izvor je za Reuters rekao kako će Huawei moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama.

Reuters piše kako se detalji prekida suradnje još dogovaraju.

Glasnogovornik Googlea objavio je kako će trenutni korisnici Huaweijevih pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje koristiti te aplikacije, kao i skidati nova ažuriranja za te aplikacije.

Za korisnike naših usluga, Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na Huaweijevim uređajima”, rekao je glasnogovornika bez otkrivanja detalja.

Detalje nije otkrivao, samo je kazao da se razmatraju implikacije odluke.

Međutim, buduće verzije Huaweijevih pametnih telefona, a koji budu funkcionirali na Androidu, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu i YouTubeu, kao i pregledniku Chrome. “Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama”, rekao je izvor za Reuters.

Iz Androida su na Twitteru potvrdili da će usluge Google Playa i Google Play Protecta ostati funkcionalne za sve postojeće korisnike.

Huawei se još uvijek nije službeno očitovao.

Trump ograničio stranu telekomunikacijsku opremu

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump prošlog je tjedna proglasio “izvanredno stanje u zemlji” kako bi zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, čime ponajprije pogađa Kinu.

Trump je u jeku napetosti s Pekingom donio uredbu koja je bila očekivana a ponajprije pogađa veliku kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei koja je odavno na ciljniku američkih vlasti.

Bijela kuća se opravdava da je uredba donesena zbog toga što “strani konkurenti sve više iskorištavaju ranjivost na području usluga te informacijske i komunikacijske tehnološke infrastrukture u SAD-u”.

Peking naprotiv ocjenjuje da je riječ o nelojalnom potezu kojim se suzbija konkurencija.

Ovo je najstroža mjera Trumpove administracije uperena protiv kineskog tehnološkog sektora koji se naglo širi, napose u afričkim, latinoameričkim i azijskim zemljama s gospodarstvima u naglom usponu.

Komentiraj