GOLDSTEIN ZA NACIONAL ‘Programi DP-a su zastrašujući, kontrolirali bi medije. Došli biste i vi na red, prije ili kasnije…’

Autor:

02.05.2024., Zagreb - Ivo Goldstein, povjesnicar. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Ivo Goldstein, povjesničar, znanstvenik, publicist, diplomat, profesor s Filozofskog fakulteta, u razgovoru za novi broj Nacionala govorio o aktualnim temama, pregovorima o vlasti, kao i drugo izdanje knjige ‘Holokaust u Zagrebu’.

Ljevica je izgubila izbore i iako je njihov narativ da je dvije trećine birača glasalo protiv HDZ-a, činjenica je i da je dvije trećine birača glasalo za desnicu.

“To se na žalost dogodilo. Ako usporedimo rezultate izbora s onima 2000., vidljivo je da se dogodila radikalna promjena. Te 2000. ljevica i centar dobili su 105 mjesta u Saboru, a 2024. 57. Praktički dvostruko manje. Doduše, tada je u Saboru bilo nešto više zastupnika nego danas. Te 2000. HDZ je dobio 46 zastupnika, a ključno je to da su stranke desnije od HDZ-a 2024. dobile 25 mjesta, dok je HSP 2000. imao samo pet mjesta. Dakle, radikalna desnica je dobila pet puta više, no za HDZ glasa i dio desnih radikala tako da je ova analiza tek donekle točna.

U međuvremenu je potvrđeno da su se HDZ i Domovinski pokret dogovorili i da će Hrvatska imati najdesniju vladu ikad. Što bi ulazak Domovinskog pokreta u HDZ-ovu vladu značio za Hrvatsku na planu ideologije, antifašizma, manjina, borbe protiv nasilja nad ženama? Trebamo li se toga bojati?

Ne treba se bojati jer se ne smijemo ničega bojati. No treba upozoravati na kulturnu revoluciju koju ta ekipa najavljuje i koja je dostojna najrigidnijih režima 20. stoljeća. Time bi se situacija jako zakomplicirala i sigurno da bi to zahvatilo i širu javnost, ne samo lijevo-liberalnu ili centrističku. Kada pogledate te programe Domovinskog pokreta, to je prilično zastrašujuće. Oni bi kroatizirali udžbenike i medije, izbacivali globalističke sadržaje. Spominju i Novosti koje bi prestali financirati, a kontrolirali bi i medije. Nisu doduše spomenuli Nacional kao nepoćudan, ali siguran sam da biste se i vi našli na udaru. Došli biste na red, prije ili kasnije”, rekao je Goldstein.

Plenković je Nacional stavio na vrh liste medija koji su neprijatelji države. “To bi vam trebalo služiti na čast. I ja sam u tom društvu i ne osjećam se loše. Nisam možda imenovan neprijateljem, ali sam 2022. bio izbačen iz hrvatske delegacije pri Međunarodnom savezu za sjećanje na žrtve holokausta (IHRA). I nije mi zbog toga žao jer ne mogu opravdavati ovakvu hrvatsku politiku, bez obzira na to što je prošle godine bila predsjedavajuća nad IHRA-om”, rekao je, između ostalog, Goldstein za Nacional.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.