GLAZBENE RECENIJE Demoler Demoler, Široke ulice, Lika Kolorado

01. DEMOLER DEMOLER ‘DEMOLER DEMOLER’ (IZDANJE NA BANDCAMPU): Moglo je to puno bolje

S obzirom na impresivne glazbenike koji su se okupili u grupi Demoler Demoler, javnost je očekivala intrigantni, nesvakidašnji i vrlo dobar album. Međutim, njihov debi osrednje je ostvarenje koja na momente blista, a na momente začuđuje neinventivnošću. Uz redatelja spotova Nevia Smajića u ulozi gitariste, vokal je Ivan Laić iz grupe Moskau, Konrad Lovrenčić na basu, poznati glazbenik koji svira u grupama Elemental, Kries, Chui i Mixed Up Mery, a tu su i Mak Murtić, lider sastava MIMIKA Orchestra na saksofonu te Miro Gika na bubnjevima. Pjesme su na engleskom, hrvatskom i španjolskom, a glazbeni žanr u kojem pokušavaju plivati najbliži je art cabaret rock undergroundu. Osjetan je utjecaj Toma Waitsa, Lo-Fi je njihovo zvučno opredjeljenje, a kroz pjesme se provlače raznorazni glazbeni utjecaji. To je osobito vidljivo u pjesmi „Demolicion“ kojom zatvaraju albumu, a s kojom kao da su odlučili podsjetiti na veličinu i značaj slovenske grupe Miladojka Youneed. Zanimljivo i vrlo nedorađeno ostvarenje iza kojeg stoje talentirani glazbenici. Moglo je to puno bolje.

02. ŠIROKE ULICE ‘EROTIKA’ (MENART): Bezlični hrvatski pop rock prosjek

Široke ulice na sceni su prisutne od 2014., kada su objavili debi album „Bijesni Dylan“. S obzirom na to da do danas nisu uspjeli ostvariti značajan uspjeh, jasno je da je on prošao nezapaženo. Ne predajući se olako, ovih dana objavili su novi album „Erotika“ ne bi li u drugom pokušaju osvojili scenu. S obzirom na osam predstavljenih pjesama na albumu, neće se maknuti puno dalje od neuspjeha prvog albuma. Ni po čemu zanimljivi, drugačiji ili inovativniji, Široke ulice zvuče poput mnogih mainstream pop rock bendova na domaćoj sceni koji se mogu čuti na radiju. Bezlični su i prosječni, ali upravo zbog toga imaju šansu ostvariti kakav takav uspjeh i doprijeti do publike. Na momente zablistaju, kao u pjesmi „Teletekst“ i naslućuju da se u njima krije potencijal. Na zajedničkoj turneji s grupom Markiz mogli bi doći do publike, a pametnim PR-om ostvariti i određeni uspjeh, iako scena zbog toga i neće biti bogatija. Simpatično, ali osrednje.

03. LIKA KOLORADO ‘SMIJEŠ ZAURLAT’ (CLASSIC RECORDS / AQUARIUS RECORDS): Vrlo ugodno iznenađenje

Filip Riđički jedan je od mladića iz generacije koji se istaknuo kreativnošću i nepresušnom energijom. Osim što se profesionalno bavi glumom, režira spotove, popularan je voditelj na jednoj radijskoj stanici i uporno se trudi godinama uspjeti na rock sceni. Prije stvaranja grupe Lika Kolorado trudio se s grupom Orvel. Trudio se iskreno i nije to bilo loše. Lika Kolorado logičan je nastavak onoga što je radio s grupom Orvel, ali ipak za nijansu, dvije bolje. Fino ispričani i suvisli tekstovi ispunjeni su iskrenim emocijama, a pomno razrađeni aranžmani pjesama neskriveno naginju britpopu, u kombinaciji s utjecajem grupe PipsChips & VideoClips. No koliko god Riđički bio talentiran, pjevanje mu nije jača strana. Bez obzira na njegovu glumačku izražajnost, pravilnu dikciju i iskrenu želju za uspjehom, pjevač snažnijeg i dubljeg glasa savršeno bi sjeo u pjesme koje je Riđički stvorio s bendom. Nije on toliko loš koliko njegov glas ne sjeda uz pjesme koje su ponudili, a kojima je teško pronaći zamjerku. Ovo je jako dobar album, a bend bi, nastavi li ovim smjerom, za godinu dvije mogao postati respektabilna grupa koja može napuniti svaki klub. Za debi album više nego ugodno iznenađenje.

Komentiraj