Gitara Kurta Cobaina prodana za 4,5 milijuna dolara

Gitara Kurta Cobaina koju je svirao u pjesmi ‘Smells Like Teen Spirit’ prodana je na dražbi u New Yorku za 4,5 milijuna dolara.

Kurt Cobain, pjevač, gitarist i tekstopisac grupe Nirvana izvršio je samoubojstvo u 27. godini života 1994. godine na vrhuncu popularnosti. Električnu gitaru Fender Mustang iz 1969. godine koju je koristio u spotu za veliki hit grupe Nirvana ‘Smells Like Teen Spirit ‘ 1991. godine prodana je u nedjelju 22. svibnja za 4.550.000 dolara na Julien’s Auctions u New Yorku kolekciji Jim Irsay.

U izjavi za medije, Jim Irsay, koji je zadužen za kolekciju pop kulture u Indiani, rekao je za Rolling Stone: “Oduševljen sam što ću sačuvati i zaštititi još jedan komad američke kulture koji je promijenio način na koji gledamo na svijet. Činjenica da će dio prihoda ići će na naše napore da maknemo stigmu vezana za mentalno zdravlje, za mene ovu akviziciju čini još posebnijom.”

Gitara je opisana bojom kao Lake Placid Blue, omiljeni instrument tragično preminulog frontmana Nirvane, u početku je bila u vlasništvu obitelji Cobain i bila je izložena kao dio opsežne kolekcije rock suvenira Jima Irsaya prije nego što je kolekcionar uspio preuzeti potpuno vlasništvo kupnjom na aukciji.

Obitelj Cobain će navodno donirati dio prodaje NFL-ovoj kampanji za podizanje svijesti o mentalnom zdravlju ‘Kicking The Stigma’, a prema web stranici aukcije, gitara i dalje zvuči sjajno više i od 30 godina nakon što je prvi put korištena.

U opisu gitare stoji: “Gitara zvuči i svira izvrsno. Međutim, postoje problemi s ožičenjem, posebice s kliznim prekidačima. Funkcionira samo bridge pickup. U dobrom stanju. Vrat je divan, a rani CBS završetak je još netaknut, kao da je istovremeno star i nov. Iako ima neke ožiljke od divljih nastupa i udara, prednja strana gitare izgleda dobro s par sitnih tragova i samo donja rebra pokazuju stvarna oštećenja. Završna obrada je izlizana sa stražnje strane tijela od sviranja. Kućište u dobrom stanju.”

Jednom je prilikom 1991. godine  Kurt Cobain o spomenutoj gitari izjavio: “Od svih gitara na cijelom svijetu, Fender Mustang mi je najdraži. Posjedovao sam samo dvije.”

 

Komentiraj