Svijet
Decoration icon

Italija

Giorgia Meloni pisala Scholzu: Iznenađena podrškom Berlina organizacijama koje pomažu migrantima

Autor:

epa10873375 Prime Minister of Italy Giorgia Meloni speaks during the 78th session of the United Nations General Assembly at the United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 20 September 2023.  EPA/MIGUEL RODRIGUEZ

EPA/MIGUEL RODRIGUEZ

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u pismu njemačkom kancelaru izrazila je začuđenost zbog njemačke financijske pomoći dobrotvornim organizacijama za spašavanje migranata na moru. 

Premijerka Meloni, iz ultradesničarske stranke Braća Italije, napisala je u pismu Olafu Scholzu da je ostala zapanjena kad je čula da njemačka vlada želi financijski podržati nevladine organizacije koje rade na prihvatu ilegalnih migranata na talijanskom teritoriju i spašavanju u Sredozemnom moru.

Rim smatra da je njemačka pomoć humanitarnim organizacijama koje brinu za migrante na talijanskom tlu miješanje u unutarnja pitanja Italije.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u petak je istaknulo da se tom podrškom prvodi odluka koju je donio parlament.

Prvi dio iznosa, između 400 i 800 tisuća eura, bit će isplaćen za projekt operacija zbrinjavanja na kopnu i projekt za spašavanje na moru. Jedna od organizacija koje primaju novac je SOS Humanity, koja upravlja čamcima za spašavanje migranata na Sredozemnom moru.

Meloni: “Legalne migracije neće riješiti europsku demografsku krizu, evo što bi bilo puno odgovornije”

Značajna pomoć Njemačke takvim organizacijama otvara pitanja, nastavila je Meloni u pismu od prošle subote. Nije bilo koordinacije s talijanskom vladom, a svaka članica EU-a koja želi konkretno pomoći Italiji mora osmisliti strukturalna rješenja, naglasila je.

Meloni je kao primjer navela rad na europskoj inicijativi s tranzitnim državama sjeverne Afrike.

Vlada u Rimu proteklih dana ima sve nestrpljiviji ton prema Berlinu, pa je i talijanski ministar obrane Guido Crosetto proteklih dana govorio o „veoma ozbiljnom“ ponašanju Njemačke koja financiranjem humanitarnih organizacija radi štetu Italiji.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni želi suradnju u borbi protiv ilegalne migracije

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.