Geoffrey Kamworor pred maraton u Valenciji: Vjerujem da mogu trčati 42 km ispod dva sata

Geoffrey Kamworor je kenijski dugoprugaš, i to jedan od najsvestranijih. Njegov rezultat 58:01 bio je svjetski rekord u polumaratonu od rujna 2019. do prosinca 2020. New York City maraton je osvajao 2017. i 2019. godine, Svjetsko prvenstvo u krosu je osvojio 2015. i 2017., tri godine zaredom je osvajao zlato na Svjetskom prvenstvu u polumaratonu, bio je srebrni na 10.000 metara na SP u Pekingu 2015., dva puta treći na Berlin maratonu, a znao je trčati i na 5.000 metara gdje je išao do 12:59.98, neloš rezultat, ali ipak ne za svjetski vrh. Sve ovo uspio je do 29. rođendana kojeg je proslavio 22. studenog.

Kamworor će trčati maraton u Valenciji 5. prosinca, bit će mu to prva utrka nakon što je zbog ozljede zgloba morao otkazati Olimpijske igre. Trebao je trčati 10.000 metara, na kenijskim kvalifikacijama je pobijedio s 27:01 što je sedmi najbolji rezultat ove godine.

„Valencia maraton ima brzu stazu i sjajne navijače, tamo je već postignuto puno rekorda i mislim da se tamo može dogoditi i novi svjetski rekord u maratonu“, kaže Kamworor čiji PB na 42 kilometra datira još iz 2012. kad je kao 20-godišnjak u Berlinu trčao 2:06:12.

„Od tada nisam trčao puno maratona, pogotovo nisam trčao na brzim stazama. New York nema brzu stazu. Siguran sam da sada na brzoj stazi mogu istrčati novi osobni rekord“.

U lipnju 2020. Kamworor je doživio nesreću na treningu, pri kraju dionice od 30 kilometara udario ga je motocikl, tibia desne noge mu je pukla.

„U budućnosti ću se potpuno fokusirati na maratone. Za sad još uvijek polumaratone koristim kao određenu tranziciju i pripremu do potpunog prelaska na 42 kilometra. Stvarno vjerujem da mogu postaviti svjetski rekord u maratonu i spustiti rezultat ispod dva sata“.

Kamworor trenira pod paskom Patricka Sanga, dijeli trenera i kamp s velikim Eliudom Kipchogeom.

„Eliud je sjajan tip i pravi uzor za mene i svakog u našem kampu. Trčeći maraton ispod dva sata dokazao je da limiti ne postoje. To što je on napravio nam daje vjeru da se maraton ispod dva sata može trčati i na službenoj utrci“.

Komentiraj