Nakon što napuste tvornicu, motocikli se postavljaju na transportne nosače i tako prevoze do distributera. Manjak nosača stvara dodatne troškove i probleme u upravljanju proizvodnjom. Nosače nije lako pratiti i ponekad se zagube ili bivaju ukradeni, čime se smanjuju kapaciteti flote proizvođača te dolazi do kašnjenja isporuke.

GEFCO je razvio jedinstveno prilagodljivo rješenje za operativne probleme i ubrzavanje procesa upravljanja transportnim nosačima na području Europe u partnerstvu s tvrtkama Actility, vodećim pružateljem rješenja LoRaWAN i Wakeo, pružateljem platforme za vidljivost u realnom vremenu.

Prenosimo dio objave za medije:

“Actility je globalni lider za rješenja LoRaWAN. LoRaWAN je bežični protokol niske potrošnje energije za širokopojasne mreže koji uređajima omogućava komunikaciju s aplikacijama interneta stvari preko dalekometnih bežičnih veza (do 15 kilometara) s produženim vijekom trajanja baterije (do 10 godina). Actility surađuje s više od pedeset javnih pružatelja usluga temeljenih na protokolu LoRaWAN u više od trideset zemalja, a uz to u poduzećima upravlja mrežama za namjenska vertikalna rješenja u području interneta stvari. Actility također omogućava geolokacijska rješenja u više država kroz svoje čvorište za roaming koje se temelji na protokolu LoRaWAN te kroz svoju podružnicu Abeeway koja proizvodi uređaje za praćenje s niskom potrošnjom energije i dugim vijekom trajanja.

Wakeo pruža platformu za usluge SaaS kako bi omogućio vidljivost multimodalnih transportnih tokova između poslovnih subjekata u realnom vremenu. Softver prikuplja podatke pružatelja usluga prijevoza i jamči njihovu kvalitetu tako što ih nadopunjava informacijama iz nezavisnih izvora (podacima interneta stvari od partnera koji pružaju hardverska rješenja, podacima sustava automatskog prepoznavanja AIS i satelitskim podacima). Koristeći algoritme razvijene unutar tvrtke, Wakeo predviđa vrijeme dolaska i šalje proaktivna upozorenja te na taj način omogućava operativnim timovima predviđanje kašnjenja.

Actility je osigurao pametne uređaje za praćenje koji, ugrađeni na transportne nosače, pružaju informaciju o lokaciji s mogućim odstupanjem od samo tri metra i vijekom trajanja baterije dugim preko sedam godina. Podaci s uređaja potom se prikupljaju putem mreža koje koriste protokol LoRaWAN i analiziraju na platformi koju osigurava Wakeo i koja u realnom vremenu ažurira predviđeno vrijeme dolaska motocikla do distributera. Ta platforma ujedno omogućava korisniku da locira nosače te pokazuje dolazi li do kašnjenja i u kojem trenutku, a u slučaju kašnjenja operativni su timovi automatski upozoreni. Zahvaljujući tom sustavu, proizvođači motocikala znaju da se njihov inicijalni plan isporuke poštuje, a uz to su obaviješteni o svim mogućim kašnjenjima i povratima.

„Integracija ovih dvaju inovativnih rješenja pružit će GEFCO-vim klijentima sveobuhvatan nadzor nad transportnim tokovima. Predvidljiva, troškovno i energetski učinkovita te održiva rješenja kojima u realnom vremenu mogu upravljati logističkim resursima i složenim opskrbnim lancima donijet će im brojne koristi“, izjavio je Emmanuel Cheremetinski, izvršni potpredsjednik za kopneni prijevoz u GEFCO-u“, piše u priopćenju. 

Komentiraj