epa

G7 traže pritisak na Rusiju i Iran

Ministri vanjskih poslova Skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) u nedjelju su u Torontu u Kanadi razgovarali na koji načini pritisnuti Rusiju na suradnju u sukobima u Siriji i Ukrajini, a riječ je okrizama koje su teško naštetile odnosime Moskve i Zapada.

Riječ je o prvome sastanku na visokoj razini održanom otkako su tri savezničke zemlje Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija ispalile 105 projektila na postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja u Siriji kao odmazdu za navodnu uporabu nervnog otrova 7. travnja u gradu Dumi.

SAD je rekao da su njegovi prioriteti okončati “zle” aktivnosti Irana u regiji i sjevernokorejski nuklearni program.

Razgovori šefova diplomacija koji bi trebali završiti kasno u ponedjeljak, predstavljaju pripremu za summit čelnika skupine G7 u Kanadi koji će se održati početkom lipnja.

Članice G7 su SAD, Britanija, Kanada, Njemačka, Francuska, Italija i Japan.

G7 je prošli tjedan osudio uporabu ruskog nervnog otrova u Britaniji, a visoki dužnosnik iz jedne od nacija G7 rekao je da su ministri duboko zabrinuti obrascem ruskog ponašanja zadnjih godina.

Rusija opovrgava svaku upletenost u uporabu nervnog otrova kojim su u Velikoj Britaniji u ožujku bili otrovani bivši dvostruki špijun Sergej Skripal i njegova kći.

Ukrajinski šef diplomacije Pavlo Klimkin sudjelovao je u nekim panelima, a sastao se i s Johnom Sullivanom koji sada obnaša dužnost američkog državnog tajnika i on mu je dao potporu uz uvjet da Kijev provede gospodarske reforme.

Ministri neće razgovarati o kaznenim mjerama protiv Moskve jer su Britanija, Francuska, Njemačka i Italija članice Europske unije i moraju kolektivno usuglasiti takve korake, rekli su diplomati.

SAD je najavio da će saveznici razgovarati i o nuklearnom sporazumu između Irana i šest svjetskih sila iz kojeg američki predsjednik prijeti povlačenjem ako se u njega ne unesu bitne izmjene koje bi poboljšale taj sporazum koji Donald Trump naziva “najgorim” u povijesti.

Sjevernokorejski nuklearni program također je tema, napose u sklopu priprema za summit Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una krajem svibnja ili početkom lipnja.

Komentiraj