EPA/FILIP SINGER

G20 Vođa prosvjeda ogradio se od nasilja u Hamburgu

Jedan od glavnih organizatora antiglobalističkih prosvjeda u Hamburgu protiv summita G20 ogradio se od nasilja u tom sjevernonjemačkom gradu u kojem od četvrtka vlada krš i lom, ozlijeđeno je 213 policajaca, a mediji na odgovornost pozivaju vladu kancelarke Angele Merke.

“Prosvjed se otrgnuo (…) i mi mislimo da je to pogrešno, kako politički tako i sadržajno”, izjavio je Andreas Blechschmidt, organizator marša “Dobrodošli u pakao”.

“Prosvjed je trebao pokazati da su čelnici G20 odgovorni za rat i glad u svijetu i nije se trebao pretvoriti u paljenje podružnica supermarketa i automobila stanovnika grada”, dodao je Blechschmidt.

Priznato je, međutim, da moto prosvjeda “Dobrodošli u pakao” jest “ratoborna poruka”, ali je prvenstveno trebala simbolizirati politike kakve zemlje članice  G20 provode diljem svijeta i odgovorne su za “paklene uvjete, poput gladi, rata ili klimatskih promjena”.

Ono što je trebao u četvrtak biti mirni prosvjed oko 12.000 ljudi protiv globalizacije, pretvorilo se u nasilje i intervenciju policije s vodenim topovima i suzavcem kako bi rastjerali oko 1000 ekstremno ljevičarskih militanata.

Policija je izvijestila o napadu na snage za suzbijanje nereda bocama, kamenjem i ostalim sredstvima te pljački i uništavanju supermarketa u čemu je sudjelovalo oko 500 ljudi. Zapaljeni su automobili, gorjele su i kante za smeće, a očevici javljaju da u gradu vlada krš i lom. Do sada je u sukobima stradalo 213 policajaca, a 203 prosvjednika uhićena su.

Vatrogasci su intervenirali više od 200 puta u 24 sata, a pune ruke posla imale su i službe spašavanja koje su intervenirale 126 puta.

“Nikada nismo iskusili takvu razinu mržnje i nasilja”, kazao je glasnogovornik policije Hamburga Timo Zill.

Hamburg je očajnički želio izbjeći reprizu nasilja na summitu G20 u Genovi 2001. ili na otvaranju nove zgrade Europske središnje banke u Frankfurtu 2015. Uoči G20 u Hamburgu bilo je najavljeno oko 30 prosvjeda u organizaciji antiglobalističkih aktivista, “zelenih”, sindikata te studentskih i crkvenih skupina.

Za slike nasilja u Hamburgu koje su odaslane u svijet mediji prst krivnje se upire u njemačke vlasti s kancelarkom Angelom Merkel na čelu. Najčitaniji dnevni list Bild piše o “debaklu” vlasti koje su “podbacile” u očuvanju javnog reda od samog početka nereda u četvrtak.

Iako je vlast osudila “neprihvatljivo” nasilje, Bild ističe da snosi “punu odgovornost za ozlijeđene policajce i uništavanje grada”.

Komentiraj