Francuzi u nedjelju odlučuju hoće li Macron stvarno vladati zemljom

EPA/CARSTEN KOALL

Emmanuel Macron prošli je mjesec uvjerljivo pobijedio na francuskim predsjedničkim izborima, a u iduće će dvije nedjelje saznati hoće li stvarno vladati zemljom.

Francuzi u nedjelju 11. lipnja, i tjedan poslije u drugom krugu izlaze na parlamentarne izbore.

Ako Macronova stranka Republika u pokretu (REM) osvoji većinu u Nacionalnoj skupštini, novi će predsjednik imati odriješene ruke za provedbu svoje politike.

Stvari će se zakomplicirati ako REM, osnovan tek nedavno, u tome ne uspije.

Ne bude li jasnog pobjednika na izborima, Macron će morati sklapati kompromise s političkim suparnicima.

Za novog predsjednika će biti još gore ako neka druga stranka osvoji apsolutnu većinu. U tom bi slučaju bio prisiljen imenovati premijera iz redova te stranke i faktički izgubiti kontrolu nad unutarnjom politikom.

Macron je toga itekako svjestan. U svom je pobjedničkom govoru nakon predsjedničkih izbora odmah pozvao pristaše da izgrade “snažnu većinu” u parlamentu kako bi mogao provesti svoj reformski program.

Većina kandidata REM-a novi su u politici i još se nisu natjecali na izborima. Glavna oporbena stranka, Republikanci, čiji je kandidat Francois Fillon poražen u prvom krugu predsjedničkih izbora, namjerava iskoristiti tu činjenicu.

Stranački dužnosnik Francois Baroin najavio je parlamentarne izbore kao “majku svih bitaka”.

Ako je suditi po anketama, u toj će bitki Republikanci polomiti zube.

REM će po projekcijama agencija za ispitivanje javnoga mnijenja osvojiti uvjerljivu većinu od 330 do 360 mandata u parlamentu s 577 mjesta. Republikancima bi moglo pripasti između 135 i 150.

Pravi se potop predviđa donedavno vladajućim socijalistima bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea koji će izgubiti veliku većinu od 280 mandata koje su osvojili 2012. godine.

Socijalistima, kojima je Macron preoteo sve centrističke birače, prijeti i radikalna ljevica predvođena predsjedničkim kandidatom Jean-Luc Melenchonom. Njegova stranka Nepokorena Francuska nada se prvim mandatima u svojoj povijesti.

I Nacionalna fronta Marine Le Pen nada se da će se njezin uspjeh na predsjedničkim izborima nadograditi uspjehom na parlamentarnim. Taj je stranka na izborima 2012. osvojila samo dva mandata.

Macrona zasad najviše kopka koliko su mu birači uistinu skloni. Svjestan je da su mnogi u drugom krugu predsjedničkih izbora dali glas samo zato jer je na drugoj strani bila ekstremna Le Pen.

Eventualnom uvjerljivom pobjedom na parlamentarnim izborima, ta će dvojba definitivno biti uklonjena.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]