FOTO: Završila 71. komemoracija bleiburške tragedije

Sanjin Strukic/PIXSELL

Obilježavanje 71. obljetnice bleiburške tragedije i tragedije križnoga puta okupila je u subotu na Bleiburškom polju tisuće hodočasnika, kao i najviše predstavnike hrvatskih vlasti te hrvatskih političara u BiH.

Vrhunac komemoracije bila je misa na kojoj je banjalučki biskup Franjo Komarica u propovjedi zatražio slogu i solidarnost unutar hrvatskog naroda i s drugim narodima, da, kako je kazao, „očistimo sjećanja od mržnje i želje za osvetom, te pokopamo naše mrtve“, jer to, rekao je, „oni od nas očekuju“.

Obilježavanje je počelo jutarnjim polaganjem vijenaca kod spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora, a potom je održana molitva kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unter Loibachu.

Odande je krenula procesija do obližnjeg Bleiburškog polja i zaustavila se kod spomenika na kojem piše: „U čast i slavu poginuloj Hrvatskoj vojsci u svibnju 1945.“

Pred spomenikom su držali stražu muškarci odjeveni u tradicionalne odore iz Udruge reraša i guslara iz Sinja, Požeške građanske straže, Dubrovačkih trombunjera i članova KUD-a Peruća iz Hrvaca.

Mnoštvo ljudi okupilo se na poljani okruženoj brdima, čije su padine u subotu povremeno nestajale u oblacima i kiši.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

U prvom redu do pozornice – oltara bili su deseci vodećih državnih dužnosnika iz Hrvatske i BiH, predsjednik i potpredsjednici Sabora, potpredsjednici Vlade, ministri i saborski zastupnici, predstavnici Crkve, iza njih brojni svećenici, bogoslovi i časne sestre, a u međuprostoru novinarske ekipe, redari i članovi osiguranja.

Među okupljenima se vijorilo na desetke zastava, koje su bile dominantan dio ikonografije: hrvatske državne zastave, nacionalne zastave s imenima mjesta i regija, a najviše zastava udruga dragovoljaca.

Ovo je tužna i nužna komemoracija i jedan je od najtužnijih simbola posljedica totalitarizama, ideologija koje su ponizile ljudsko dostojanstvo, kazao je banjalučki biskup i dodao da su se neizliječene brojne rane iz Drugog svjetskog rata izrodile u brojna suvremena uništavanja ne samo pojedinaca nego i skupina, ali i velikog dijela našeg hrvatskog naroda osobito u BiH.

Potom je molitvu za žrtve islamske vjeroispovijedi održao Idriz ef. Bešić u ime Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj. On je kazao da je za vrijeme Drugog svjetskog rata, a i za vrijeme Domovinskog rata, stradao neproporcionalno veliki broj muslimana, a da je Bleiburg jedna od najvećih grobnica muslimana u Europi, te da je velika uspomena i opomena.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Glasnogovornik organizatora skupa Počasnog bleiburškog voda Ante Kutleša rekao je da se komemoracija održava svake godine od 1953., unatoč, kako je kazao, “objedama koje zadnjih 25 godine primaju od istih onih koji svjesno iznose neistine s ciljem ozloglašavanja našeg naroda”.

Zahvalio je čelništvu Hrvatskog sabora što je ponovno preuzelo pokroviteljstvo nad komemoracijom, a potom se skupu obratio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. On je rekao da osuđuje totalitarne ideologije i da zločin nema strane, da su danas došli odati počasti žrtvama komunizma, a ne slaviti NDH, kako neki prigovaraju.

Potom je govorila i zamjenica predsjedatelja Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Komemoracija je završila polaganjem vijenaca na spomenik u Bleiburškom polju. Prvi su položili predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, predsjednica Udruge Hrvatski križni put Bruna Esih, a potom i brojna druga izaslanstva.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Novi kišni interval ubrzao je razilazak sudionika i poljana je ponovno postajala svakodnevno mjesto dok je voditeljica programa pozivala sudionike koji su izgubili novčanike i osobne dokumente.

Pronijela se vijest da je austrijska policija oduzela oružje počasnoj postrojbi Hrvatske vojske, koja je došla u Bleiburg kao dio ceremonijala. Članovi postrojbe kazali su da se to nije dogodilo, ali je doista njihovo sudjelovanje prošlo bez pušaka.

Kolege novinari su potvrdili da su vidjeli kad je policija oduzela puške, jer, navodno, „nije bilo u redu sve s papirima“.

Hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković kazala je najprije da nije upoznata jer je „cijelo vrijeme bila u prvom redu”, ali se iz diplomatskih krugova čulo da hrvatsko veleposlanstvo ne želi davati tome dodatni medijski značaj.

Uskoro, nekoliko austrijskih medija javilo je da je austrijska policija imala press konferenciju na kojoj je priznala da je došlo do šumova unutar njihovih redova. Organizator komemoracije nije ništa o tome znao, a ni veleposlanica Cvjetković, ali je bila zadovoljna vijestima. Kasnije je i glasnogovrnik zemaljske policije Koruške potvrdio Hini da je sve riješeno i da je oružje vraćeno.

HINA/ Dario GRZELJ
HINA/ Dario GRZELJ

Hodočasnici su se spremali na povratak. Tv ekipe su odašiljala izviješća. Travnjaci uz uredne otvorene okućnice Unter Loibacha oslobađali su se brojnih vozila.

U predvečerje Hinina ekipa pratila je autobus hrvatske vojne postrojbe do mjesta Voelkermarkt, dvadeset kilometara sjeverozapadno od Bleiburga, koji se ondje zaustavio pred policijskom postajom. Prema našim izvorima, to je bilo povezano s današnjim slučajem oduzimanja pušaka. Nakon dvadesetak minuta zadržavanja, autobus se vratio u smjeru uz kojeg je došao.

Komentiraj