FOTO: ODBOJKA S OBJE STRANE ŽICE Sportaši poručili da su protiv žice na granici

Nel Pavletic/PIXSELL

Članovi muškog odbojkaškog kluba “Umag”, kojima se priključio i olimpijski pobjednik u streljaštvu Giovanni Cernogoraz, podijeljeni u “ekipe” s obje strane žilet-žice koju je Slovenija postavila na granici prema Hrvatskoj, kratkotrajnom su odbojkom na graničnom prijelazu Kaštel-Dragonja poručili, u drugom dijelu današnjeg prosvjeda, da žicu treba ukloniti.

“Bez puno razmišljanja prihvatio sam ovu inicijativu i pristao sam sudjelovati akciji. Svi smo, a sportaši ponajviše, protiv žice na granici, one nam ne trebaju, a prije Božića i Nove godine ne predstavljaju lijepu sliku na granici,” izjavio je Cernogoraz okupljenim novinarima.

Trener umaških odbojkaša i izbornik ženske hrvatske juniorske selekcije Dragan Salapura kazao je kako su sportaši uvijek bili za spajanje a ne za razdvajanje. “Ovo nije dobro, ne znam što se time želi postići. Mi smo za to da se žice maknu jer stvaraju nelagodu svima, pogotovo nama sportašima jer smo tu da spajamo,” poručio je Salapura.

I na graničnom prijelazu Kaštel-Dragonja okupilo se, kao i nekoliko sati ranije na prijelazu Sveta Lucija-Brezovica, tristotinjak mještana i žitelja Istarske županije, te stanovnici slovenskog dijela Istre. Pulski književnik Milan Rakovac recitirao je okupljenima jednu pjesmu, a slovenski glazbenik Jani Kovačić je otpjevao jednu pjesmu. Među okupljenima bio je i predsjednik Planinarskog društva “Kamenjak” iz Rijeke Boris Kurilić, koji je izrazio žaljenje što zbog postavljenih žilet žica stradavaju životinje.

“Ovo je neshvatljivo i te žice treba pod hitno maknuti. Uostalom, i ta se žica uz jedan štap može bez problema pomaknuti,” rekao je Kurilić.

Slovenske vlasti su postavljanje žice na slovensko-hrvatsku granicu obrazložile potrebom usmjeravanja izbjeglica prema određenim graničnim prijelazima.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova u tehničkoj vladi Vesna Pusić rekla je u subotu, odgovarajući na pitanja novinara u Zagrebu, da od Slovenije još nisu dobili zadovoljavajući odgovor na prosvjedne note zbog protupravnog postavljanja žice na granici. Dodala je i kako je nerazumljivo zbog čega je žica uopće postavljena u Gorskom kotaru i u Istri, gdje nitko od izbjeglica nije prelazio granicu.

Komentiraj