U prizemlju Nove upravne zgrade Hrvatske elektroprivrede otvorena je izložba idejnih umjetničko-likovnih rješenja na akumulator topline Termoelektrane-Toplane Zagreb (TE-TO Zagreb).

Na natječaj koji je trajao od 14. listopada do 23. studenog, a provelo ga je Društvo arhitekata Zagreb, pristiglo je ukupno 11 radova. Od pristiglih radova, ocjenjivački sud je pobjedničkim proglasio riješenje autora Hrvoja Bilandžića i Tine Galešić, dok je drugoplasiranim proglašen rad autora Maše Rihtarić i Bojana Radoševića, a trećeplasiranim riješenje autora Željka Golubana. Autori prva tri rada dobili su i novčane nagrade.

otvorenje-izlozbe

dobitniciCilj provedbe natječaja bilo je dobivanje najkvalitetnijeg umjetničko-vizualnog identiteta novoizgrađenom akumulatoru topline u Termoelektrani-Toplani Zagreb (TE-TO Zagreb) koje će dati višu estetsku vrijednost samoj građevini, dok je ukupni cilj projekta podizanje identitetske, estetske i urbane vrijednosti građevine i pogona.

Riječ je o prvom takvom projektu za HEP-ovo postrojenje u republici Hrvatskoj, a uskoro će se krenuti u ugovaranje glavnog projekta, a potom i realizaciju.

Toplana, akumulator rješenje

Akumulator topline u TE-TO Zagreb pušten je u rad u prosincu 2015. godine s ciljem optimizacije proizvodnje električne i toplinske energije i ušteda. Optimizacija proizvodnje postiže se upravljanjem viškom toplinske energije, koji se u akumulatoru pohranjuje u obliku tople vode. Kapacitet akumulatora, koji je visok 53 metra, iznosi 750 MWh, 150 MW, pri razlici temperature ulazne i izlazne vode do 40 stupnjeva Celzijusa.

Riječ je o prvom projektu takve vrste koji je realiziran u Republici Hrvatskoj, a koji je u skladu s odredbama Trećeg paketa energetskih propisa Europske unije te je značajno poboljšao radnu fleksibilnosti…

akumulator TE TO Zagreb

Komentiraj