FORTENOVA PRODAJE ZEMLJU “Ovo počinje izgledati kao noćna mora”

Samo nekoliko dana nakon objave Fortenove da prodaje nekretnine svojih tvrtki saznajemo za prvi sumnjivi slučaj: načelnik općine Bilje tvrdi da se 11 hektara zemljišta prodaje nelegalno.

Prije nekoliko dana Fortenova grupa objavila je da prodaje “nekretnine iz netemeljnog poslovanja”. Riječ je o 17 nekretnina, zemljišta i zgrada, za koje tvrde da su “u potpunosti spremne za prodaju i zadovoljavaju sve zakonske propise potrebne za kupoprodaju nekretnina”.

Načelnik baranjske općine Bilje Željko Cickaj jedan je od načelnika i gradonačelnika s kojima su predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali s ciljem prenošenja na nove vlasnike povoljnih ugovora o koncesiji na državno zemljište koje je svojedobno potpisivao ministar poljoprivrede Petar Čobanković s Ivicom Todorićem.

Za Net.hr je ispričao da ga je svejedno zapanjilo kada je u oglasu Fortenova grupe koja poziva sve moguće kupce, iz cijelog svijeta, na popisu našao i 11 hektara u vlasništvu općine Bilje. Riječ je o zemlji na kojoj je Belje trebalo izgraditi proizvodne pogone, ali nije, pa je općina u zemljišnim knjigama upisala “zabranu raspolaganja”.

“Ovo počinje izgledati kao noćna mora. Godinama strpljivo rješavamo pitanje tog zemljišta, proveli smo sve po zakonskim propisima, ali kao da se suočavamo s nekim ‘divom’, s nekom nadnaravnom silom koja to sve ignorira i radi po svojem. Sada se nalazimo u situaciji u kojoj su novi vlasnici Agrokora, putem banke iz Hong Konga, već upisali hipoteku od milijardu i 60 milijuna eura i na to zemljište, a sada ga i prodaju. Ono što smo govorili, da se putem lex Agrokora otvorio prostor novim vlasnicima Agrokora da rade što žele, mimo hrvatskih zakona, postaje stvarnost”, govori Cickaj u razgovoru za Net.hr.

Riječ je o zemljištu u sjevernom dijelu naselja Bilje, unutar poslovne zone Bilje-sjever, a u oglasu Fortenova grupe navodi se kao površina od 107.421 kvadratnih metara pogodna za “investicijsku izgradnju”.

Priča počinje 2005. godine. Tadašnji ministar gospodarstva Damir Polančec potpisao je s tadašnjim načelnikom općine Bilje Žarkom Zelićem Ugovor o darovanju kompleksa zemljišta, koje obuhvaća i ovo zemljište – s obvezom da općina na tom području izgradi gospodarsku zonu.Kupoprodajni ugovor zbog sumnje na pogodovanje istraživao je USKOK, ali 2015. godine Uskok je odbacio sve sumnje, te je utvrđeno da je postupak proveden zakonito.

Bilje je tada krenulo u izgradnju komunalne infrastrukture, a parcele su potom prodane različitim tvrtkama. Sporno zemljište prodano je Belju za približno tri i pol milijuna kuna, uz uvjet da se na tom području izgrade gospodarske zgrade. Željko Cickaj je nakon što je izabran za načelnika 2013. godine odlučio sve ugovore i ugovorene obaveze u gospodarskoj zoni ponovno pročešljati.

“Bilo je evidentno da Belje nije poštivalo ugovor, nisu izgrađene gospodarske zgrade, zemljište je korišteno kao oranica, sadio se kukuruz, ubirali su se poticaji kao da se radi o poljoprivrednom zemljištu. Ni sam ne znam s koliko sam menadžera razgovarao. Pravdali su se poteškoćama u poslovanju”, prisjeća se Cickaj i pokazuje dopis koji je potpisao tadašnji direktor Belja Dalibor Poznić, u kojem se pravda recesijom i problemima u hrvatskom gospodarstvu. U rujnu 2016. godine Cickaj i novi direktor Belja Davor Bošnjaković sklapaju ugovor o prolongiranju obaveza Belja na kupljenom zemljištu.

Komentiraj