Flego: U Istri se ravnopravnost spolova i vrednuje i primjenjuje

Dusko Marusic/PIXSELL

Potpredsjednik IDS-a Valter Flego rekao je u ponedjeljak u Puli, u povodu Međunarodnog dana žena, da se u Istarskoj županiji visoko vrednuje ravnopravnost spolova, ali i da se to temeljno građansko pravo primjenjuje u svim sferama života – političkoj, gospodarskoj, kulturnoj i društvenoj.

“Lokalna i regionalna vlast, kao razine vlasti najbliže građanima, najpogodnije su za promicanje istinski ravnopravnog društva”, naglasio je Flego na konferenciji za novinare održanoj u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka. Pritom je ustvrdio da Istarska županija visoko vrednuje ravnopravnost spolova te ju promiče, ne samo deklarativno, već i svakodnevno u praksi.

Tako Flego u Istarskoj županiji ima dvije zamjenice, u Skupštini županije trećina je vijećnica, ima više pročelnica nego pročelnika, a od ukupnog broja zaposlenih čak 78 posto čine žene.

“Snaga Istre oduvijek je bila u visokim demokratskim standardima koje uživaju naši građani. Naša multikulturalnost, poštivanje i zaštita manjinskih prava i prava žena ono su što nas čini jedinstvenima”, poručio je Valter Flego.

Po riječima predsjednice Kluba žena IDS-a Sandre Ćakić Kuhar, jedino uistinu ravnopravnim položajem žena u društvu, ono se može nazvati modernim i razvijenim.

“Ženske kvote IDS ne poštuje zato što mora, poštuje ih jer je tako jedino ispravno, a sve mimo toga obilježje je nedemokratske države i podcjenjivanje sposobnosti žena koje itekako idu ukorak s muškim kolegama”, naglasila je Ćakić Kuhar te dodala kako u Hrvatskoj, neovisno o činjenici  što je potpisnica niza međunarodnih Sporazuma o zaštiti prava žena i ravnopravnosti spolova, broj žena u Vladi je i dalje iznimno mali, među najmanjima od kad je Hrvatska postala demokratska država.

Komentiraj