Flavonoidi iz agruma poboljšavaju izvedbu sportaša

Marko Lukunic/PIXSELL

Flavonoidi iz agruma poboljšavaju maksimalnu snagu i aerobnu izvedbu sportaša, piše portal vitamini.hr.

Flavonoid 2S-hesperidin je već ranije prepoznat zbog svojih protuupalnih svojstava, sadržaja antioksidansa, inhibicije nakupljanja masti, poboljšanja homeostaze glukoze i osjetljivosti na inzulin. Hesperidin se uglavnom nalazi u nama poznatim i omiljenim citusima. Slatka naranča ga sadrži u visokoj koncentraciji.

Znanstvenici su se u novom istraživanju usredotočili na njegov utjecaj na sportsku izvedbu. Analizirani su učinci dodatka 2S-hesperidina na proizvodnju energije, ventilacijski prag, maksimalnu snagu u inkrementalnom testu te maksimalnu apsolutnu i relativnu snagu. Sekundarni cilj bio je procijeniti utjecaj hesperidina na markere metaboličkih (O2 i CO2) i energetskih supstrata (ugljikohidrata i masti). Za potrebe istraživanja 40 amaterskih biciklista je podijeljeno u dvije skupine: prva skupina je uzimala 500 mg 2S-hesperidina, a druga skupina 500 mg placeba dnevno tijekom osam tjedana.

Prema rezultatima istraživanja, uzimanje hesperidina rezultiralo je povećanjem procijenjenog funkcionalnog praga snage za 3.2% i maksimalne snage za 2,7% u usporedbi s placebom. Ovo otkriće podupire povećanu konzumaciju zdravih agruma i upotrebu dodatka prehrani 2S-hesperidina kao prirodnog ergogenog sredstva, koje biciklistima može pomoći u poboljšanju aerobne izvedbe.

Komentiraj