FINALNO IZVJEŠĆE Lubitza su dva tjedna prije nesreće uputili na liječenje u psihijatrijsku ustanovu

EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Dva tjedna prije nego što je namjerno srušio avion Germanwingsa sa 150 ljudi, pilota Andreasa Lubitza liječnici su uputili na liječenje u psihijatrijsku ustanovu, navodi se u zaključnom izvješću francuskih istražitelja oko tragedije u francuskim Alpama koja se dogodila 24. ožujka prošle godine.

U izvještaju se navodi kako je Lubitz patio od teške depresije te se potvrđuje da je namjerno srušio avion. Istraga je pokazala da se Lubitz u mjesecima uoči nesreće obratio nekolicini liječnika, ali niti jedan od njih na to nije upozorio Germanwings, tvrtku u kojoj je radio.

Francuski su istražitelji pozvali i da se ‘opusti’ medicinska povjerljivost pilota, upravo zbog ove katastrofe Germanwingsa, a preporučili su i strože i učestalije liječničke provjere pilota, prenosi BBC.

Dana 24. ožujka prošle godine Andreas Lubitz, kopilot na letu Germanwingsa Barcelona-Duesseldorf iskoristio je nenazočnost pilota u kabini kako bi zabio avion u planinu, pola sata nakon uzlijetanja.

Avion u kojem je bilo 144 putnika i šest članova posade zabio se potom u francuske Alpe i svi na letu su poginuli.

Istraga crnih kutija pokazala da je da se kopilot našao sam u pilotskoj kabini i odbio otvoriti vrata, unatoč višekratnim zahtjevima posade i jakim udarcima po vratima.

Liječnički kartom pokazao je da je Lubitz (28) bolovao od depresije ali da mu nalazi nisu branili upravljanje zrakoplovom.

Komentiraj