Manjinska hrvatska koprodukcija “Crveno”, kratkometražni igrani film redatelja Tome Waszarowa, osvojio je nagradu publike na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Palm Springsu, kvalificirajućem festivalu za nagrade Oscar i BAFTA, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Palm Springs International Film Festival, koji se održao od 20. do 26. lipnja, dio je dugometražne inačice istoimenog festivala koji se tradicionalno održava u siječnju svake godine. Na festival se ove godine prijavilo preko 4200 filmova, a nagradu publike “Crveno” je dobilo u konkurenciji od 325 odabranih filmova.

Istoga dana, “Crveno” je osvojio još jednu nagradu, također od strane publike, na rumunjskom festivalu Next u Bukureštu, ističu iz HAVC-a.

Također, producenti filma nedavno su potpisali ugovor s belgijskim tvrtkom Radiator Sales, koja djeluje kao prodajni agent (sales agent) filma.

Film “Crveno” (Na Červeno; Red Light) nastao je u produkciji Revo films iz Sofije. Riječ je o komediji koju autori opisuju kao “film ceste koji zapne na prvom križanju”.

Režiju potpisuje Toma Waszarow, scenaristi su Viktor Dessov i Toma Waszarow, a producenti su Anna Stoeva i Toma Waszarow. Hrvatski koproducent je Eclectica d.o.o. iz Zagreba.

U filmu su sudjelovali hrvatski autori i filmski djelatnici, snimatelj tona Hrvoje Radnić, mikroman Darko Ćosić, montažer Vladimir Gojun, kolorist Tomislav Stojanović te hrvatski koproducent filma Ivan Kelava.

Nakon što je u ožujku ove godine proglašen najboljim bugarskim kratkometražnim filmom 20. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, film je osvojio 15-ak nagrada na ukupno oko 35 festivala na kojem je dosad prikazan, od Hrvatske, Italije, Belgije, Francuske, UK-a, Sjedinjenih američkih država do Maroka, Španjolske i Njemačke.

Festival kratkometražnog filma u Palm Springsu ove je godine prikazao više od 300 filmova i dodijelio nagrade u 21 kategoriji.

Na festivalu su prikazana još četiri hrvatska filma, animirane koprodukcije “Ježeva kuća” Eve Cvijanović (hrvatski korpoducent je Bonobostudio) i “Manivald” Chintis Lundgren (hrvatski koproducent je Jadranska animacija) te igrana koprodukcija “Sretno, Orlo!” Sare Kern, nastala u koprodukciji hrvatske Kinorame. U program je uvršten i kretkometražni igrani film Kristine Kumrić “Po čovika”.

Komentiraj