Svijet
Decoration icon

Kina

Filipinski ministar obrane: ‘Kina se ponaša kao nasilnik prema manjim zemljama. Borimo se za naš integritet!’

Autor:

Presidential Communications Office/Wikimedia Commons/Public Domain

Kina se ponaša kao nasilnik prema manjim zemljama, rekao je filipinski ministar obrane za CNN u ekskluzivnom intervjuu u petak, upozoravajući svoju naciju i širi svijet da se moraju suprotstaviti teritorijalnoj ekspanziji Pekinga u Južnom kineskom moru.

“Ne mogu zamisliti jasniji slučaj nasilja od ovoga”, rekao je filipinski ministar obrane Gilberto Teodoro Jr. “Nije riječ o krađi tvojeg džeparca, već o krađi tvoje torbe za ručak, tvoje stolice pa čak i upisa u školu.”

Njegovi komentari slijede sve izazovnije poteze Filipina u zaštiti svojih pretenzija na platoima u Južnom kineskom moru tijekom više od mjesec dana visokog rizika u pomorskim dramama.

Iako su napetosti između Kine i Filipina oko visoko kontroverznog i strateškog vodnog područja trajale godinama, sukobi su se pojačali ovog ljeta, obnavljajući regionalne strahove da bi pogreška ili pogrešna procjena na moru mogla izazvati širi sukob, uključujući i sa Sjedinjenim Državama.

Filipini spremni za dijalog s Kinom oko područja na Južnom kineskom moru

Regija se općenito smatra potencijalnim žarištem globalnog sukoba, a nedavni sukobi izazvali su zabrinutost među zapadnim promatračima da bi se mogli razviti u međunarodni incident ako Kina, globalna sila, odluči djelovati snažnije protiv Filipina, saveznika Sjedinjenih Država.

Teodoro je opisao odbijanje Filipina da popusti u vodama unutar svoje 200 nautičkih milja ekskluzivne ekonomske zone kao borbu za sam opstanak Filipina. “Borimo se za naše ribare, borimo se za naše resurse. Borimo se za naš integritet kao otočne države… Naš opstanak kao Republike Filipina ključan je u ovoj borbi”, rekao je Teodoro u razgovoru u Ministarstvu nacionalne obrane u Manili.

“Nije samo za nas, već i za buduće generacije”, dodao je.

“Ako to ne zaustavimo, Kina će se polako uvući i proširiti na ono što je unutar naše suverene nadležnosti, naših suverenih prava i naše teritorije”, rekao je, dodajući da Peking neće stati dok ne kontrolira “cijelo Južno kinesko more.”

Peking tvrdi da štiti svoj suverenitet i pomorske interese u Južnom kineskom moru i upozorio je Filipine ovog tjedna “da ne izazivaju ili traže probleme.”

Optužio je filipinske ribarske brodove i obalne straže za ilegalan ulazak u to područje.

Kina tvrdi “nesporni suverenitet” nad gotovo svih 1,3 milijuna kvadratnih milja Južnog kineskog mora i većinu otoka i pješčanih grebena unutar njega, uključujući mnoge značajke koje su stotine milja udaljene od kopnene Kine, piše CNN.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.