FELJTON Zadnja bitka Drugog svjetskog rata

Nacional donosi ulomak ‘Berlin pao, Odžak nije’ iz knjige ‘S druge strane ciljnika’ u kojoj Željko Goreta piše o dramatičnoj borbi za Odžak koja je završila nekoliko dana nakon 25. svibnja 1945. Na obje strane povijesno neistražene bitke, ustaškoj koja se utvrdila u gradiću i partizanskoj koja ga je oslobađala, poginulo je više tisuća ljudi

Nakon zauzimanja Sarajeva 6. travnja 1945. kod Zenice i Doboja spojili su se korpusi Jugoslavenske armije s instrukcijama da se u što kraćem roku pridruže postrojbama Crvene armije na Srijemskom frontu s kojima bi nastavili progon njemačke i hrvatske vojske u povlačenju prema Austriji. Izvršenju zapovijedi Vrhovnog štaba velika prepreka je bilo područje Odžaka zbog čega je došlo do promjene plana i pokreta postrojbi prema sjeverozapadu.

Postrojbe hrvatske vojske povlačile su se iz Bosne prema utvrđenoj Zvonimirovoj liniji, te je i Petar Rajkovačić dobio zapovijed za povlačenje prema Zagrebu, da o tome izvijesti sve lokalne zapovjednike.

Ministar oružanih snaga NDH zapovijeda da se sva vojska povlači prema Zagrebu i dalje prema austrijskoj granici gdje će se predati Amerikancima, a dalje će se vidjeti što će biti.

Petar Rajkovačić zapovjedio je pokret vojske s osobnim naoružanjem i potrepštinama za najmanje dva dana te da se izbjeglo stanovništvo istu noć vrati u svoja sela…

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj