Extinction Rebellion Zagreb prosvjedovao na konferenciji o energetskoj sigurnosti

Zagrebački ogranak globalnog ekološkog pokreta Extinction Rebellion Zagreb (XR) prosvjedovao je u srijedu u Zagrebu na konferenciji “Svijet energije – Energetska sigurnost u eri brze dekarbonizacije”, poručujući kako je “događaj organiziran u svrhu zaštite profita, a ne pravedne tranzicije u vrijeme klimatske krize.”

Vlada ima plan protiv energetskog udara na naše džepove: “Djelovat ćemo u tri segmenta”

“Htjele_i smo izraziti svoju kritiku – ovo je promašen događaj kojim se gubi vrijeme u trenutku kad ga više nemamo. Dovoljno je pogledati popis sponzora – JANAF, INA, Prvo plinarsko društvo, Agencija za ugljikovodike, Plinacro… sve redom predstavnici prljave fosilne industrije. Na skup nije pozvana niti jedna nezavisna stručna osoba. Odmah vidimo da je ovaj događaj organiziran u svrhu zaštite profita, a ne pravedne tranzicije u vrijeme klimatske krize.
Iz diskusije je potpuno isključena šira javnost kao da nije riječ o temi od javnog značaja – to nije demokracija! Ne dopuštamo da nam je budućnost u rukama istih energetskih oligarha koji su nas i uvalili u klimatsku krizu!
Što možemo očekivati kad govor na konferenciji o dekarbonizaciji drže predsjednik vlade i njegov ministar koji u svojem potpuno neambicioznom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za RH uopće ne spominju prestanak istraživanja i iskorištavanja fosilnih energenata? Koji su zaštitu okoliša tutnuli pod ministarstvo (privatnog) biznisa u jeku klimatske krize? Tko se uz njih osjeća sigurno? Njihova nesposobnost i lakomost su nepovratno pogubne za nas i svu prirodu!”, poručili su, među ostalim, aktivisti XR-a u objavi na Facebooku.

Komentiraj