Vlada ima plan protiv energetskog udara na naše džepove: “Djelovat ćemo u tri segmenta”

‘Svijet energije – Energetska sigurnost u eri brze dekarbonizacije‘ naziv je konferencije u organizaciji Jutarnjeg lista na kojoj je sudjelovao i premijer Andrej Plenković. Tom je prilikom istaknuo kako će Vlada, kad je u pitanju cijena električna energije, djelovati u tri segmenta.

“O energetskoj sigurnosti danas raspravljamo u trenucima kada se svijet suočava s velikim izazovima u opskrbi energijom i nakon pandemijskog udara na gospodarstva diljem svijeta.

U Hrvatskoj smo se u cilju očuvanja radnih mjesta koristili intervencionističkim mjerama kako bi se prebrodile posljedice COVID-a 19 na gospodarstvo, subvencionirajući oko 700 tisuća radnih mjesta u državi, što je praktički svako drugo radno mjesto u zemlji. Time smo stvorili preduvjete da u prošloj godini izlazimo iz krize te s optimizmom očekujemo konačni zbroj gospodarskog rasta za 2020. Očekivanja su da će rast BDP-a u prošloj godini dati rezultat koji premašuje sve naše procjene”, naznačio je premijer u obraćanju sudionicima skupa.

Osvrnuvši se na skori ulazak Hrvatske u eurozonu, premijer je skrenuo pozornost na očekivano postizanje najboljeg kreditnog rejtinga zemlje u njezinoj povijesti.

“Ključne odluke oko ulaska u europodručje očekujemo sredinom ove godine”, dodao je Plenković, prešavši na očekivani ulazak države u schengenski prostor što je, podsjetio je, drugi strateški cilj države i Vlade. Upozorio je kako i u ulazak u Schengen predstavlja doprinos energetskoj sigurnosti države.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković upozorio je sudionike skupa da svijet očekuje pad proizvodnje ugljikovodika i stavlja sve pred izazove osiguranja alternativnih izvora energije.

“Vlada pozorno analizira razvoj cijena energenata te razmatramo sve opcije koje će zaštititi standard građana. Takav pristup već smo primijenili zamrzavanjem cijena goriva. U svakom slučaju, imamo instrumente zaštiti građane od skokova cijena goriva.

Kad je u pitanju cijena električna energije, djelovat ćemo kao Vlada u tri segmenta.

Prvi su socijalni transferi, povećanje naknada onima koji su socijalno ugroženi. Riječ je o vaučerima u iznosu od 200 kuna koje danas koristi 63 tisuće građana. Želimo povećati opseg tih naknada i primatelja”, kazao je premijer.

Kao drugi segment rada Vlade na zaštiti standarda građana naveo je razmatranje svih stavki koje ulaze u cijenu električne energije, a treći je sagledavanje poreznih davanja na uslugu opskrbe električnom energijom, prenosi Jutarnji list.

Komentiraj