Evo zašto adolescenti trebaju izbjegavati prekomjernu konzumaciju visokoprerađene hrane

Autor:

02.09.2018., Zagreb - Cokolada. 
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Adolescenti bi trebali izbjegavati prekomjernu konzumaciju slatkiša i peciva, jer to dovodi do povećane konzumacije ostale prerađene hrane, prenose vitamini.hr.

U novom istraživanju ispitanici su ispunili anketu o učestalosti konzumacije visokoprerađene hrane. Rezultati su uspoređeni s rezultatima istraživanja iz 2109. godine, prije početka pandemije kronavirusa.

Ističe se kako slatkiši, zapakirana peciva i smrznuti deserti djeluju kao moguća “odskočna daska” za povećanje potrošnje drugih prerađenih prehrambenih proizvoda.

Visokoprerađena hrana je bogata šećerom, soli i trans mastima, ukusna je, jeftina i praktična te potiče na još veću konzumaciju.

Adolescenti u istraživanju su konzumirali 12 visokoprerađenih prehrambenih proizvoda tijekom 8 tjedana. U studiju je bilo uključeno 315 mladih u dobi od 13 do 19 godina između veljače i travnja 2022. godine. Prosječni indeks tjelesne mase među ispitanicima iznosio je 22.8 kg/m2 (što ukazuje na normalnu tjelesnu masu).

Izvješće je otkrilo kako je 43% adolescenata prijavilo povećanje učestalosti konzumiranja visokoprerađene hrane u usporedbi s njihovom konzumacijom prije pandemije.

U zaključku se ističe da čak i male promjene, poput smanjenja učestalosti konzumacije nekih namirnica, utječu na izbjegavanje konzumacije visokoprerađene hrane, a to ima veliki utjecaj na zdravlje i procese u organizmu mladih.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.