EU Sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete prijetnja međunarodnome miru

EPA/JEON HEON-KYUN

Sjevernokorejsko ispaljivanje novog balističkog projektila predstavlja “prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti”, kazala je u nedjelju sa zabrinutošću glasnogovornica EU-a za vanjske poslove.

“Ovo ispaljivanje projektila i sva prethodna predstavljaju prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti te još više pogoršavaju napetosti u regiji u trenutku kada je potrebno upravo suprotno – smirenje situacije”, kazala je glasnogovornica.

EU u prvoj reakciji nije spomenuo nove sankcije protiv Pyongyanga, a Bijela kuća je ocijenila da je “nova provokacija” poziv na “uvođenje još oštrijih sankcija”.

Pyongyang “mora prestati s ispaljivanjem projektila i u potpunosti prekinuti programe balističkih projektila. Isto vrijedi i za programe nuklearnog oružja i sve ostale programe oružja za masovno uništenje”, kazala je glasnogovornica, pozvavši Sjevernu Koreju na “vjerodostojan i konstruktivan dijalog” s međunarodnom zajednicom.

Sjeverna Koreja u nedjelju je iz regije blizu zapadne obale ispalila balistički projektil koji je letio 700 kilometara, izvijestila je južnokorejska vojska.

Projektil je lansiran rano u nedjelju s područja regije Kusong, smještene sjeverno od Pyongyanga, gdje je Sjeverna Koreja u veljači testirala projektil srednjeg dometa.

Sjevernokorejski test izveden je svega par dana nakon što je novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, polažući prisegu, izjavio da je spreman otići u Sjevernu Koreju.

Pyongyang je u prošla dva mjeseca bezuspješno pokušao četiri puta testirati balističke projektile. No, stručnjaci za oružje vjeruju da je Sjeverna Koreja u tim testovima ostvarila nekakav napredak.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je krajem travnja da je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njezina nuklearnog i balističkog programa, no rekao je da preferira diplomatsko rješenje spora.

Komentiraj