– Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je potvrdio u petak da će proglasiti uspostavu smrtne kazne ako ju parlament izglasa, bez obzira na upozorenja Europske unije koja tu mjeru drži nepomirljivom s pristupom EU.

U odgovoru masi koja je skandirala “Želimo smrtnu kaznu”, Erdogan je u Istanbulu rekao da će ju potvrditi ako ju izglasa parlament.

Nakon neuspjelog državnog udara 15. srpnja, predsjednik Erdogan je spomenuo moguću uspostavu smrtne kazne kako bi se eliminirao buntovnički “virus” u državi, što je izazvalo gnjev EU.

Smrtna kazna je ukinuta 2004. u sklopu kandidature Ankare za ulazak u EU i njezino ponovno uvođenje bi predstavljalo završetak pristupnih pregovora. Odnosi EU i Ankare su napeti nakon neuspjelog državnog udara jer Bruxelles kritizira čistke koje provode turske vlasti protiv osumnjičenih za puč.

U tom kontekstu, Europski parlament je u četvrtak izglasao neobvezujuću rezoluciju kojom poziva na privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora Turske i EU-a, ocijenivši nerazmjernim represivne mjere koje poduzima turska vlada nakon neuspjelog puča. Eurozastupnici su upozorili da bi ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj trebalo dovesti do službenog obustave pristupnog procesa. U odgovoru na taj tekst, koji Ankara odbacuje, predsjednik Erdogan je u petak zaprijetio  otvaranjem granica Turske kako bi pustio migrante u Europu.

EU i Turska su u ožujku zaključili sporni ugovor o migrantima koji omogućuje smanjenje prolaska ilegalnih migranata prema Europi preko grčkih otoka u Egejskom moru.

Komentiraj