Epidemiologinja odgovorila Milanoviću zbog čega cijepljeni trebaju nositi maske: “To je jako važno”

Epidemiologinja Zvjezdana Lovrić Makarić komentirala je izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je upitao zašto cijepljene osobe i dalje trebaju nositi maske.

“Na početku same epidemije, još u veljači prošle godine nisu bile preporuke za nošenje maske. No u trenucima kada je visoka cirkulacija virusa u populaciji jako je važno nositi masku jer se na taj način smanjuje rizik. Činjenica je da je kod cijepljenih osoba rizik od obolijevanja manji, no nijedno cjepivo nije sto posto učinkovito, tako ni cjepivo protiv covida”, pojasnila je epidemiologinja HZJZ-a za N1.

Dodala je kako je i sam CDC u jednom je trenutku rekao da cijepljeni ne trebaju nositi masku, no otkad je broj zaraženih u SAD-u počeo rasti, preporuke su da i cijepljeni nose maske.

Kazala je kako je jako važna epidemiološka situacija, a epidemiološke mjere definira Nacionalni stožer civilne zaštite.

Podsjećamo, predsjednik Milanović upitao je, među ostalim, u jutrošnjoj izjavi za medije, zbog čega cijepljeni trebaju nositi maske?

“Vidim svaki dan da u Vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio poruka je: ‘Cijepi se i ti pa nećeš morati nositi masku’. Još jednom koji je cilj? Ovo je kao muhe bez glave”, komentirao je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović o ublažavanju mjera: “Ljudi iz vlade nose maske, a cijepljeni su. Zašto?”

Komentiraj