Predsjednik Milanović o ublažavanju mjera: “Ljudi iz vlade nose maske, a cijepljeni su. Zašto?”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu sudjeluje na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske ‘Ban Toma Bakač’ Sisak u bivšoj vojarni Barutana.

U izjavi za medije Milanović je komentirao sporu obnovu nakon potresa. “Ne mislim da je vrijeme za ostavku. Ali vrijeme je počelo otkucavati da ‘grabimo’ taj novac. Taj novac je jedini kriterij po kojemu ja mjerim hrvatski život u Europskoj uniji. Vrijeme je počelo jučer. Mislim da tu još uvijek ima vremena da se riješi, ali treba siline, treba se ići jače”, poručio je.

Obnova Banovine, dodao je predsjednik, mora ići ‘jače’ jer se u ovom slučaju ne radi o povijesnoj jezgri Zagreba.

U četvrtak će se održati Opća sjednica Vrhovnog suda na kojoj će se razmatrati o kandidatima za novog predsjednika tog Suda. Predsjednikov kandidat je Radovan Dobronić. “Vrhovni sud se pita za mišljenje. OK, čut ćemo mišljenje”, rekao je Milanović.

“Ima biografiju koja mislim da govori sve, vidim da se ne razmeće po medijima, što je dorbo. Ne natječe se za izborno političko mjesto, nego na mjesto predsjednika Vrhovnog, ja ću ga za tu funkciju predložiti. Ima malo politike u cijelom mehanizmu izbora, ali to je zato da Vrhovni sud i suci ne bi sami upravljali time, tu treba postaviti određene granice. Neovisnost pravosuđa da, ali potpuna neovisnot i neodgovornost, brate mili, toga nema nigdje. Ako to većina u Saboru želi, neka tako naprave, ali to će opet trebati objasniti narodu. Dobronića još nisu oblatili u javnosti”, istaknuo je.

Predsjednik je komentirao i prešutne minuse. Kaže da ga ovaj slučaj ne podsjeća na onaj sa švicarcima jer je on bio ogroman. “Velik kao život za mnoge hrvatske ljude. Ako je netko stao bankama na žulj, to sam ja pa mislim da imam nekakav kredibilitet govoriti i o ovoj temi. Banke su kao vatra, dobar sluga, ali grozan gospodar i ne smije im se dopustiti da se osile. Banke u Europi, te banke u zadnje vrijeme rade s vrlo tankom marginom, a slabe su to zarade. Regulatori, ne samo narodne banke, nego oni koji imaju mandat od naroda, a to je politika, moraju voditi računa da se banke ne otmu kontroli, ali da isto tako zarađuju”, istaknuo je.

Dodao je da s bankama treba biti partner, ali da se zna tko je glavni. “To je vlast. Banke nisu vlast, čak ni centralne banke nisu vlast. Zna se koga biraju građani”, istaknuo je.

Na ponovno pitanje jesu li se poboljšali odnosi s premijerom, Milanović je odgovorio da zemlja mora ići naprijed i da se moramo razvijati. “Nisam ušao u ovo da bih se natezao s Plenkovićem ili bilo kim trećim”, istaknuo je.

Komentirajući ublažavanje epidemioloških mjera, Milanović je rekao: “Je li naš cilj s ovim ukidanjima i vraćanjima mjera potpuno iskorijeniti virus ili nešto drugo? Što je cilj? Ako je cilj potpuno iskorijeniti virus, to je nemoguće. Ako je cilj natjerati ljude koji se nisu cijepili da se cijepe, to je moguće. Koji je cilj? Ne možemo stalno maska, ne maska. Vidim svaki dan da u Vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio poruka je: ‘Cijepi se i ti pa nećeš morati nositi masku’. Ovo je kao muhe bez glave”, istaknuo je.

Komentiraj